Mat och recept

Zazzi ger nytt liv åt julresterna

6:45 min

Använd din sill i andra rätter, till frukost eller rent av på croustini. Riv den gamla julskinkan och strö den över din köpta pizza! Skär bort tråkiga ostkanter och gör en potkäs av godbitarna. Och glöm inte att använda frysen - där håller sig saker länge och du slipper slänga mat! Dessutom levererar Alexandra ett hett tips på hur du ska bära dig åt när de rear ut de röda, runda julostarna.

Vad göra av julskinka?

  • Skiva skinkan tunt och styckfrys skivorna.
  • Strimla skinkan och lägg på pizza eller i en pastasås
  • Hacka skinka och blanda med senap, yoghurt och majonnäs till en röra.

Vad göra av sillen?

Öppnade sillburkar med klar lag håller ca 3-4 veckor, krämiga sillar håller ca 1 vecka förutsatt god hantering.

Ät upp den säger Alexandra glatt! Lägg den på knäckebröd, lite syrad lök på toppen och nyklippt dill.

Recept på sillåda

2 stora gula lökar

30 g smör

1 kg potatis, av mjölig sort

3 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

1-1,5 dl avsköljd sill, skuren i bitar

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1-2 msk ströbröd

Gör gärna så här:

Skala och strimla löken fint. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken på låg värme, låt den stekas i smöret 15 minuter utan att få färg, vänd om då och då och tag sedan av från spisen.

Skala och strimla potatisen, bäst blir det om man skär den i tändstickstunna stavar (man kan använda matberedare). Blanda potatisen med löken och sillen. I en annan bytta, blanda crème fraiche med grädde och nymalen svartpeppar, smaka av med salt.

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form, häll på gräddblandningen, skeda på resten av potatisen och strö över ströbröd. Grädda i ugn på 200 grader i ca 45 minuter tills det fått färg.