Zazzi tipsar - testa turkiskt

6:39 min

Nu är det slut med julmaten. Den här veckan blickar vi mot Turkiet och Alexandra Zazzi tipsar om sigara börek - en turkisk variant av vårrullar.

6-8 personer

Du behöver:

1 mangoldshuvud

500 g spenat

2-3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

0,5 krm muskotnöt, riven

1 tsk rivet citronskal

2 kokta, mjöliga potatisar

200 g vit, turkisk ost eller fetaost

0,5 dl fint hackad persilja

1 msk fint hackad oregano

1 litet ägg

Salt och peppar

400 g yufkadeg

Till topping:

1 dl smält smör

2 msk olivolja

1 dl sesamfrön

Till dippsås:

0,5 burk hela skalade tomater

2 msk olivolja

1 liten gul lök

1 rostad röd paprika, rosta själv eller köp på burk

0,5-1 chili (hetta efter smak)

Smaka av med rökt paprikapulver

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Rullarna:

Skölj spenat och mangold noggrant.

Koka upp en stor kastrull med vatten och ett par matskedar salt. Lägg först i mangold i 15 minuter och lägg sedan i spenaten i 5. Häll av vattnet och krama ur ordentligt. Hacka med en kniv. Hetta upp olivolja och fint hackad vitlök utan att det får färg, vänd i spenat och mangold. Stek på medelvärme tills all vätska försvunnit, vänd om under tiden. Låt svalna något.

Mosa/blanda potatis, ost, ägg, citronskal, muskotnöt, oregano och persilja i en stor skål vänd slutligen i spenaten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blandningen får inte kännas för blöt, strö i så fall på lite potatismjöl för att hålla samman.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg ut degbitarna, lägg i en klick smet i varje och rulla samman, rulla breda sidan mot den smala. Pensla lite vatten på flärpen så den försluter.

(smaksak om man vill försluta dem vid sidorna eller ej). Lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper under och pensla på smör/olja blandningen, avsluta med att strö över sesamfrön. Baka av i ugnen 15-20 minuter tills de är gyllene.

Servera ljumna med såsen.

Sås 1:

Skala och finhacka löken, låt svettas i olivoljan tillsammans med finhackad chili och 1 krm paprikapulver. Häll i tomaterna och paprikan, låt sjuda 20 minuter. Mixa slätt med mixerstav och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer rökt paprikapulver. Låt svalna, servera rumstempererad.

Sås 2:

Blanda 1-2 fint hackad eller riven vitlök med 1-1,5 dl tjock turkisk yoghurt och 1 msk majonnäs. Smaka upp med spiskummin, salt, peppar och torkad oregano.