MAT OCH RECEPT

Zazzis fylliga rödvinssås

8:51 min

Tips och trix för att få till den perfekta rödvissåsen!

Först, några grundläggande knep för de flesta såser:

Tänk syra, sötma, sälta, fyllighet.Vin för syra, rotfrukter för sötma, tomatpuré för umami, smör för fyllighet.

Red med maizena för tjockare konsistens.

Gör gärna såsen dagen innan! Smakerna står till sig.

Ge din sås tid att sjuda, hetsa inte reduceringen.

Smaka av tills du är nöjd.

Recept på en variant av rödvinssås

Du behöver:

1 msk smör eller olja

1 liten palsternacka (eller morot eller rotselleri eller inte alls)

1 schalottenlök

1 liten klyfta vitlök

0,5 msk tomatpuré

1 msk rårörsocker

2,5-3 dl rött vin

3 dl kalvbuljong/fond, egenkokt helst

1 lagerblad

2 kvistar backtimjan

Ev. maizena för redning med lite vatten

Salt och svartpeppar

En klick smör i slutet

Gör gärna så här:

Skala och finhacka palsternacka och lök. Skiva vitlöken. Låt svettas utan att rostas, på låg-medelvärme. Rör om några gånger. Lägg i sockret och tomatpurén och låt det smälta/bryna på lite högre värme tills det börjar dofta. Häll på vin. Låt sjuda och reducera ned till hälften. Lägg i lagerblad, buljong, timjan och låt sjuda 15-20 minuter. Sila av såsen i finmaskig sil och ställ tillbaka på plattan. Låt sjuda tills det är ca 2,5-3 dl vätska kvar och tillsätt sen maizena och smör för konsistens och smak och ev. lite socker. Smaka av med salt och peppar och servera när du är nöjd med smaken. Gör gärna såsen dagarna innan servering! Smakerna står till sig.