Zazzis härliga thailändska soppa

7:03 min

Soppa blir som godast på vintern när kylan kryper fram. Alexandra Zazzi bjuder på asiatisk recept.

Tom Yum - Härlig Thaisoppa

Tom yum goong (med räkor)

4 personer

Det mesta finns att köpa i asiatiska butiker, en del i frysdisken och en del färskt

2 stjälkar citrongräs

3-4 korianderkvistar på rot

4-5 limeblad (köp frysta)

5 cm galangal rot

1 liter god buljong, gärna egengjord kycklingbuljong eller grönsaksbuljong smaksatt med räkskal (se nedan)

2 msk fish sauce

1 näve skogschampinjoner

5-6 cocktailtomater

1 schalottenlök

200-250 g räkor med skal, helst råa, om du köper asiatiska räkor kolla att de är miljömärkta

Smaka av med salt och servera med nam pla prick (se recept nedan)

Nam pla prick

2 klyftor vitlök, fint hackad

2-3 tunt skivade thaichili

0,5 dl fish sauce

2 msk limesaft

1 msk rörsocker

Blanda samman ingredienserna och förvara i burk, håller 3-6 veckor i kylskåp.

Extra räksmak

Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull med 1 msk olja, 1 msk tomatpuré, 1 hackad chili i botten, fräs på under omrörning så att skalen börjar få färg och häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda 30 minuter, sila bort skalen och reducera ned vätskan till hälften. Använd som smaksättare i buljongen.

Gör gärna så här:

Förbered alla ingredienser. Blanda samman ingredienser till nam pla prik, låt stå. Dela citrongräs i 5 cm långa bitar och banka på dem med baksidan av kniven. Riv av mittstjälken på limebladet och strimla fint. Dela koriandern så att du har roten på ena sidan och bladen på andra. Skålla och rengör roten noga. Skölj bladen, hacka grovt och lägg i en skål. Skölj galangal roten och skär i skivor.

Lägg buljong (extra smaksatt med räkbuljongen om du har om inte, lägg i thaichili, styrka efter smak) galangal, citrongräs, limeblad och korianderrot. Låt sjuda minst 30 minuter så att smakerna sätter sig, smaka av med chili och salt. Gör gärna 1-2 dagar innan eller gör stor sats och frys ned.

Vid servering.

Skiva svampen, dela tomaterna i klyftor, och strimla upp löken lägg i tillsammans i buljongen med fish sause och räkor om de är råa, om inte, låt sjuda upp och lägg i räkor (skalade) mot slutet tillsammans med limejuice och färsk koriander. Sörpla och njut med valfri mängd nam pla prick!

OBS! Använder du råa räkor, koktid efter behov. Räkan ska vara precis genomkokt, inte koka för länge.

Tillägg:

Lägg i glasnudlar = matigare

Lägg i osötad kondenserad mjölk = krämigare