Zazzis lyxiga lasagne med aubergine

7:38 min

Har du tröttnat på julmat? Testa Zazzis superlyxiga lasagne extra-allt med aubergine och massa ost!

6 personer

Du behöver:

3 aubergine

2 msk tomatpuré

1 burk hela skalade tomater

1-2 tsk oregano

1-2 tsk rosmarin

2 msk olivolja

500 g ricotta

2 dl parmesanost, riven

Till pastadegen:

5 dl durumvete

2-3 ägg

Béchamelsås

50 g smör

1-2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

Smaka av med salt och valfritt vit- (klassiskt) eller svartpeppar

Gör gärna så här:

Pastadegen:

Gör gärna egen en pastadeg, om du skaffar dig en enkel pastamaskin så tar det förvånansvärt kort tid att göra pasta.

Om du använder brödkavel kan du göra degen något blötare.

Hemligheten är att få till degen så att den inte klibbar men ändå är smidig och följsam. Hinner du inte göra egen så köper du färdig färsk pasta, det finns idag många bra märken på marknaden.

Följ mina enkla steg:

1. Lägg mjölet i en hushållsmaskin med degkrok

2. Knäck i ett ägg och låt maskinen gå på medelhastighet i 5 minuter.

3. Knäck i nästa ägg, låt röra i ytterligare 5 minuter. Lite beroende på malningen på mjölet och storleken på äggen kan degen se ut som små klumpar eller torra smulor, tryck ihop i handen och se om det håller ihop som en deg. Är den för torr så lägger du i ytterligare 1 ägg (litet) och kör ytterligare någon minut. Tryck ihop igen. Degen skall kännas som häftmassa i konsistensen. Stänk ev. på några droppar vatten och samla ihop till en klump. Lägg i plastpåse och låt vila i 20-30 minuter i rumstemperatur.

4. Ta fram pastamaskinen, skär en skiva av degen (plasta alltid in den du inte använder) och mangla igenom på bredaste valsen några gånger.

Gör sedan plattor.

Bechamelsåsen:

Smält smöret i en stor kastrull, häll det i en skål och blanda med mjölet. Diska inte ur kastrullen utan häll i mjölken och låt sjuda upp. Vispa i mjölblandningen och låt sjuda några minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

För godare sås:

Vispa i 1 dl färskriven parmesan och 0,5 dl vitt vin.

Övrig sås/fyllning:

Tärna aubergine och torrstek i panna, vänd om ofta. När den fått färg: ta av från värmen och salta samt stänk över olivolja. Rör sedan i tomatpuré och örter. Häll i de hela skalade tomaterna, mosa med en gaffel och vänd ihop. Smaka av med salt och peppar.

Blanda samman ricotta med parmesan i en egen skål.

Och sen: 

Sätt ugnen på 180 grader.

Koka upp pastavatten och lägg i pastaplattorna i omgångar ca 30 sekunder. Lyft ur och lägg dem i iskallt vatten, låt sen rinna av på en ren kökshandduk. Bygg samman din lasagne genom att varva sås, ricotta och pasta. Avsluta med bechamelsås och om du önskar lyxa till det ytterligare river du valfri ost på toppen.

Grädda 40 min i mitten av ugnen. Låt stå 15 minuter innan servering.