100 år av mode och politik – om korsetten och kampen för kvinnlig rösträtt

54 min
Hur påverkar ökad demokrati och jämställdhet modet? Och hur såg kampen ut för de kvinnor som i decennier kämpade för rösträtt? Följ med P1 Kultur ut på en politisk catwalk.

Hör…

… tidigare ledarskribenten och modekännaren Barbro Hedwall om vilket klädesplagg som idag är det viktigaste för en kvinna som vill göra politisk karriär….

…historikern Henric Bagerius om hur striden om korsettens roll i garderoben vid förra sekelskiftet blev en drivande faktor i kvinnors kamp för rösträtt…

…vår reporter Joakim Silverdal själv testa en korsett i direktsänd radio, samtidigt som han intervjuar gymnasisterna Maja Molin och Freya Robinson om vem som styr deras klädval…

…och hör P1 Kulturs Mattias Berg om brända brev, starka motsättningar och den inre kamp som låg bakom de pionjärer vars arbete till slut ledde till allmän och lika rösträtt i Sverige.

 

DET SUNDA FÖRNUFTETS OSUNDA KONSEKVENSER

I dagens OBS-essä tar journalisten och författaren Eva-Lotta Hulthén ett rejält grepp om uttrycket ”det sunda förnuftet” – det kan dröja innan du tar det i din mun igen.

 

Programledare: Cecilia Blomberg

Producent: Ulph Nyström

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.05
  Tove Lo - Glad He's Gone
  Album: Glad He's Gone
  Bolag: Universal Music AB
 • 13.14
  Art Hickman's New York Five - All By Myself
  Album: He's a Rag-Picker
  Bolag: BELIEVE - Fantastic Plastic
 • 13.15
  Ernst Fischer, Robert Gaden And His Orchestra - Arpanetta
  Album: The Golden Age Of Light Music: From The Vintage Vaults
  Bolag: Guild Light Music