Humorn och mörkret i "Three billboards...", franska seriemord på tv och en klassisk otrohetsaffär från 1964

Här finns inget ljud
Intervju med regissören Martin McDonagh om den rasande mamman i "Three billboards...", ser tv-serierna "La mante" och "Glacé" och rapporterar från våröppningen på några konstgallerier

"Titeln är medvetet knölig, den är så märklig att den fastnar i skallen på folk". Så säger regissören och manusförfattaren Martin McDonagh om filmen "Three billboards outside Ebbing, Missouri". Francis McDormand spelar en mamma som tapetserar en vägsträcka med sitt raseri efter att hennes dotter hittats mördad och våldtagen. Reportern Karin Svensson har träffat McDonagh i London.

I helgen öppnar många konstgallerier sina första utställningar för året. Några av dem hade vernissage redan under torsdagkvällen, bland annat galleriklustret som ligger på Hudiksvallgatan i Stockholm. P1 Kulturs konstkritiker Mårten Arndtzén rapporterar. 

"Glacé" och "La Mante" är två franska thrillers om seriemördare som just nu visas på Netflix. Journalisten Linus Fremin och Roger Wilson reder ut vilken dem som är bäst och varför.

Och i Klassikern handlar det om François Truffauts otrohetsstudie "Den lena huden" från 1964, där en flygvärdinna får ihop det med en familjefar. Filmkritikern Mårten Blomkvist plockar isär en film som han är mycket förtjust i.

Vi får också besök av kulturjournalisten Sofia Nyblom som varit i USA och tagit reda på hur ett år med Donald Trump som president påverkat musiklivet där. Hon har gjort P2 Dokumentär "Trumpifierad musik" i tre delar, som börjar sändas 14/1 kl 14 i P2 eller via SR Play.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.07
  Emmanuelle Haïm/Le Concert d`Astrée - Il Trionfo del Tempo a del Disinganno, Oratorio in two parts HWV 46 a (1707), Part Two: Aria: "Lasci la spina" (Piacere)
  Emmanuelle Haïm/Le Concert d`Astrée
  Handel Il Trionfo Del Tempo
  Etikett: Warner Classics
 • 13.22
  Carter Burwell - Mildred Goes To War
  Album: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Varese Sarabande