KONSERT: Emmanuelle Haïm dirigerar Händel

Här finns inget ljud
Den franska dirigenten och barockspecialisten Emmanuelle Haïm besöker Sveriges Radio Symfoniorkester och sätter upp Händels Il trionfo del Tempo e del Disinganno, hans allra första oratorum!

Direkt från Berwaldhallen får vi höra Georg Friedrich Händels första oratorium Il trionfo del Tempo e del Disinganno, komponerat 1707, då Händel var blott 22 år gammal. Tempo – Tiden och Disinganno – desillusionen, ska stavas med stor bokstav eftersom det är fråga om personifikationer av abstrakta begrepp. Skönheten och Njutningen figurerar också här och det gäller för Skönheten att välja rätt spår i livet. 

Så småningom kom Händel att utvidga oratoriet med ännu en del och då ändrade han också titeln till Tidens och Sanningens triumf. Det där var 1737 och ytterligare tjugo år senare kom en tredje del. Den delen är det dock osäkert om Händel hade så värst mycket att göra med eftersom han då var en åldrande och sjuklig person.

Ett oratorium brukar ju ofta ha ett religiöst innehåll, men så är inte fallet här. När Händel komponerade den här första delen, befann han sig i Italien och av grumliga själ var opera förbjudet i Italien vid den här tiden, så kanske har Händel här klätt en opera i oratoriets dräkt?

Det är i alla fall dramatiskt så det förslår och sångarna gestikulerar och mimar rejält vid framförandet, så man kan faktiskt tro att de befinner sig på operascenen.

Dirigent i kvällens konsert är barockexperten Emmanuelle Haïm som också spelar cembalo samtidigt som hon mycket livfullt dirigerar delar ur Sveriges radios symfoniorkester och några inhyrda musiker. Bland annat två teorbister som vi förhoppningsvis och i mån av tid kommer att få ett litet samtal med efter konserten.

I pausen pratar vi med Emmanuelle Haïm och två av sångarna: den amerikanske tenoren Michael Spyres, som länge tvekade i vilket röstfack han skulle placera sig och sopranen Sandrine Piau som började som harpist, men nu ägnar sig helt åt sången även om hon erkänner att hon då och då kastar längtansfulla blickar efter sina harpor.

1. Georg Friedrich Händel: Tidens och insiktens triumf.
Solister: Sandrine Piau och Inga Kalna, sopran, Romina Basso, alt och Michael Spyres, tenor.
Dirigent: Emmanuelle Haïm.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Georg Friedrich Händel - Il Trionfo del temop e del desinganno, HWV 46a-Del 1
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Emmanuelle Haïm (Dir)
 • 20.34
  Georg Friedrich Händel - Il Trionfo del temop e del desinganno, HWV 46a-Del 2
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Emmanuelle Haïm (Dir)
 • 21.54
  Radiokören - Monteverdi Vago augeletto che cantando vai
  Kompositör: Claudio Monteverdi