Klarar klimatet att Arlanda byggs ut?

45 min
Både inrikes- och utrikesflygandet i Sverige slog rekord förra året. Samtidigt finns en ny klimatlag sedan årsskiftet, som säger att Sveriges utsläpp av klimatgaser ska vara noll år 2045. Hur går det ihop?

Vi flyger som aldrig förr. Inrikesresorna ökade totalt med två procent under 2017, och utrikesresandet med åtta procent.

Vid Arlanda flygplats har antalet flygresor ökat 90 månader i rad, och ökningen förväntas fortsätta. Flygplatschefen där spår att Arlanda kommer att vara Nordens största flygplats år 2020.

Även regeringen har uttalat att ”Arlanda ska stärkas som nav och storflygplats”, enligt den flygstrategi som presenterades för ett år sedan.

Klotet den här veckan frågar om det är möjligt att expandera flyget och samtidigt klara klimatmålen som den nya klimatlagen föreskriver. Med klimatlagen behöver alla politikområden ha klimatet som en av sina prioriterade frågor.

Miljöminister Karolina Skog medverkar i programmet, liksom Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, Jonas Åkerman, trafikforskare vid KTH samt Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem och expert på biobränslen, Lunds universitet.

Programledare: Marie-Louise Kristola.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.50
  Julia Kent - Tourbillon
  Album: Character
  Bolag: The Leaf Label
 • 14.54
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 14.54
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande