Tio minuter med Yves Jacques

9:34 min
Den fransk-kanadensiske skådespelaren Yves Jacques har världen som sitt arbetsfält. På La Vilette i Paris framför han Robert Lepages moderna klassiker ”Far Side of the Moon” som han gjort 280 gånger.

Yves Jacques spelar inför närmare tusen personer i den stora salongen. I två timmar tar han oss med på en vandring i de två brödernas speciella tillvaro, den ene en egocentrisk, självupptagen tv-meteorolog, den andre en nördig amatörforskare som är närmast besatt av allt som handlar om rymden.


Yves Jacques växte upp i Québec City där han gick på teaterskola och började medverka i TV. För en filmpublik är Yves Jacques kanske mest känd för sin medverkan i Denys Arcands filmer "Det amerikanska imperiets fall", "Jesus från Montreal" och "De barbariska invasionerna". Den sistnämnda fick en Oscar för bästa utländska film 2004.


Robert Lepage har själv spelat föreställningen 120 gånger och Yves Jacques har hunnit med 280. Originalidén till ”Far Side of the Moon” kom från den svenske manusförfattaren och regissören Peder Bjurman. Föreställningen hade premiär år 2000 och har spelats i 45 städer runt om i världen sedan dess - oftast med Yves Jacques på scenen. Nu väntar turné till Australien och Nya Zeeland.

Kerstin Berggren träffade Yves Jacques i Paris i samband med föreställningen på La Villette.