Tio minuter med Amanda Kernell.

9:39 min
Filmen "Sameblod" har gjort succé på filmfestivaler runt om i världen. Amanda Kernell har gjort filmer i tio års tid och förädlat sitt uttryck med noggrannhet och känsla för bildens magi.

"Sameblod" är berättelsen om hur sameflickan Elle Marja bryter med sin familj och sitt samiska ursprung. Uppbrottet är plågsamt och hennes nya liv i Uppsala har ett högt pris. Temat finns med i Amanda Kernells kortfilm "Stoerre Vaerie" som är en slags prolog till Sameblod.
Hennes senaste kortfilm, "I will always love you Kingen", handlar om en ung kille som överger sin havande flickvän på förlossningen.

Amanda Kernells skaparprocess börjar med skrivandet, tankarna formuleras i ett manifest och scenerna skissas i teckningar, sen ska allt förvandlas till magiska bilder

Amanda Kernell är utbildad på Den danska filmskolan i Köpenhamn. Det var den långa utbildningen och auteurmetoden som lockade, att man fick skriva sin film själv.
Kerstin Berggren åkte till Köpenhamn och träffade Amanda Kernell i ett samtal om filmskapande i allmänhet  och Sameblod i synnerhet.