Möt Anna Bergman, kostymtecknare och scenograf!

30 min
Anna Bergman har ett särskilt intresse för historiska kläder, kostymer och arkiv. Hon har bland annat arbetat på Dramaten med Ingmar Bergman.

Hon är född 1965 i Göteborg och studerade vid Le Lycée International och sedan design och tillskärning vid Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne i Paris 1983–1985, samt scenografi vid Dramaten, dit hon kom 1987. Hon började som assistent till scenografen Lennart Mörk och hon gjorde kostym till några av Bergmans sista uppsättningar: Spöksonaten och Gengångare.

Hon har skrivit barnboken Krinoliner, korsetter och möss i peruken (2001) och även boken Teaterns kläder: 100 år av dräkter på Dramaten (2008) och hon är representerad vid bland annat Scenkonstmuseet i Stockholm.

Tillsammans med Lotta Lewenhaupt är Anna Bergman konstnärlig ledare för Stockholm Costume & Fashion Institute. Sedan starten 2013 jobbar organisationen för att samla, bevara och tillgängliggöra scen- och filmkostymer, men även modeplagg från sent 1800-tal fram till idag. (Det är en ideell förening, med målet att skapa ett kostym- och modemuseum.)

Till och med 18:e mars kan man också se utställningen Bergman på modetHallwylska museet i Stockholm med exempel på kostymer från Ingmar Bergmans filmer – i den befintliga miljön i palatset. En utställning Anna Bergman skapat tillsammans med Nils Harning.

Anna är född Jurell, men var gift Bergman under en period och har sedan behållit namnet som ”artistnamn”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  René Aubry - L'ange Gabriel
  Album: Forget Me Not
  Bolag: René Aubry
 • 19.07
  Reuben Wilson - We're In Love
  Album: Set Us Free
  Bolag: Blue Note Records