Medicinska åldersbedömningar - vad är det vi mäter?

20 min
Tusentals asylsökande har genomgått en medicinsk åldersbedömning. Vi fördjupar oss i vetenskapen bakom dagens kritiserade metoder, och träffar forskarna som utvecklar framtidens åldersbedömningar.

På mindre än ett år har 11 000 asylsökande ungdomar genomgått en medicinsk åldersbedömning. Men metoderna, att titta på tändernas och knäledernas mognadsgrad, har kritiserats för att vara ovetenskapliga. Men rättsmedicinalverket och regeringen har fortsatt förtroende för metoden.

Vetandets värld möter Carl-Johan Wingren, rättsläkare och docent i rättsmedicin, som varit med och beslutat om metoderna. Vi möter också Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, som försöker ta fram en mer rättssäker metod, genom att mäta ett stort antal leder och sociala faktorer. I programmet medverkar också Omid Mahmoudi, verksamhetsledare på Mötesplats Otto, Petter Mostad, docent i medicinsk statistik vid Chalmers, samt Peter Anderberg, docent i tillämpad hälsoteknik vid BTH.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.19
  Ruthless E - Drama
  Album: Drama
  Bolag: 5 Diamond Music Group