Amanda Kernell: Vad är skam som bild?

65 min
Filmregissören Amanda Kernells skaparprocess börjar med skrivandet. Tankarna formuleras i ett manifest och scenerna skissas i teckningar som blir känsloladdade bilder, som i hennes succé ”Sameblod”.


Filmen "Sameblod" är berättelsen om hur sameflickan Elle Marja bryter med sin familj och sitt samiska ursprung. Uppbrottet är plågsamt och hennes nya liv i Uppsala har ett högt pris. Temat finns med i Amanda Kernells kortfilm "Stoerre Vaerie" som är en slags prolog till ”Sameblod”.

Amanda Kernell har gjort filmer i tio års tid och förädlat sitt uttryck med noggrannhet och känsla för bildens magi. "Sameblod" har gjort succé på filmfestivaler runt om i världen
Hennes senaste kortfilm, "I will always love you Kingen", handlar om en ung kille som överger sin havande flickvän på förlossningen.

Amanda Kernell är utbildad på Den danska filmskolan i Köpenhamn. Det var den långa utbildningen och auteurmetoden som lockade, att man fick skriva sin film själv.
Kerstin Berggren åkte till Köpenhamn och träffade Amanda Kernell i ett samtal om filmskapande i allmänhet  och Sameblod i synnerhet.