Hotat oberoende för fackförbundspressen, Lasse Kronér om bevakningen under metoo och utgivare anmälda för automatiska TT-telegram

35 min
Lärarförbundet begränsar sina tidningars oberoende. Uthängd för maktmissbruk och sexuella trakasserier under metoo. Vi träffar Lasse Kronér. Ansvarigt utgivarskap i automatiserade nyhetsflöden.

Lärarförbundet begränsar sina tidningars oberoende
Det finns en kategori tidningar som kanske inte märks så mycket i den allmänna debatten, men som har stor spridning i vårt land, fackförbundstidningar. Tidningar som ägs av de olika förbunden och vars reportrar rapportar om och granskar arbetsmarknadens frågor.

En av de största tidningarna är Lärarnas Tidning och den senaste tiden har en konflikt mellan tidningen och dess ägare, Lärarförbundet, satt fackförbundstidningarnas speciella roll i blixtbelysning.

Reportrar: Blenda Setterwall Klingert och Jonna Westin.


Lasse Kronér om bevakningen under metoo
Under höstens metoo-uppståndelse anklagades – och anmäldes – Lasse Kronér för sexuellt ofredande och för att han skulle ha använt sin position på SVT för att utnyttja en praktikant sexuellt.

I onsdags, tre månader senare, kom beskedet att åklagaren lägger ner förundersökningen. Inget brott kan styrkas och Lasse Kronér delgavs aldrig ens formellt misstanke om något brott.

Kvinnan står kvar vid sina anklagelser. Ord står alltså fortfarande mot ord. Men dömd är Lasse Kronér redan i medier.

Vi träffade Lasse Kronér för att höra hans version av de tre månader som gått och konsekvenserna av den mediebevakning som varit.

Reporter: Johan Cedersjö.


PO kritisk mot automatiserade TT-flöden

Förra året anmäldes ett stort antal lokalmedier för pressetiska övertramp i automatpublicerade TT-artiklar. Alltså artiklar som publicerats direkt av TT på tidningars webbplatser.

Allmänhetens pressombudsman, PO, lyfte i början av veckan fram det här som en av de viktigaste principiella frågeställningarna som väckts inom pressetiken under 2017.

Ärendena ligger nu för prövning och situationen sätter ljus både på hur ansvarige utgivare ser på sin roll och på TT:s särställning i Mediesverige.

Reporter: Therese Rosenvinge.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.19
  René Aubry - Tree Song
  René Aubry
  Libre Parcours
  Etikett: As de coeur
 • 11.27
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.38
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard