Stina och Melanie om frivillig barnfrihet

42 min
Jag vet att de som valt bort barn i livet kan mötas av både misstänksamhet och "välvilliga" övertalningsförsök. Varför inte respektera deras beslut och sluta använda sig själv som mall? Stina Wollter

Söndagens gäst Melanie Mattsson vet precis vad hon vill prata om; frivillig barnlöshet. Eller barnfrihet, som hon kallar det. Det låter mer positivt.

Sedan hon var i 20-årsåldern har hon vetat att moderskap inte är hennes grej. Samtidigt gillar hon barn och står sina syskonbarn nära. Den här inställningen har gjort det svårt för henne att hitta den stora kärleken och den kan väcka skepsis och t.o.m. motstånd hos omgivningen.

Melanie vill att även den som inte vill bli fler på jorden, får höras. 
 
Sedan mellanstadietiden har Melanies liv präglats av skolios och med ständiga smärtor i ryggen har hon svårt att fungera på arbetsmarknaden. För några år sedan blev hon också diagnostiserad med hypotyreos vilket betyder att sköldkörteln producerar för lite hormon. Hon har varit tvungen att acceptera sakernas tillstånd, hon mår ändå bra och finner tröst i sin tro.

Hör Stina på söndag kl 23.05-00.00 i ett samtal med Melanie, en introvert person som hellre lyssnar än pratar själv men ändå vill komma till tals.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.06
  Dua Lipa - New Rules
  Kompositör: Caroline Ailin, Ian Kirkpatrick, Emily Warren
  Bolag: Warner Bros
 • 23.23
  Ed Sheeran - Perfect
  Kompositör: Ed Sheeran, Matthew Sheeran
  Bolag: Warner Bros
 • 23.39
  Rhys - Too Good To Be True
  Kompositör: Rhys Clarstedt Frank, Jörgen Elofsson
  Bolag: Warner Bros
 • 23.54
  Marvin Gaye, René Hall - Let's Get It On
  Album: Let's Get It On
  Kompositör: Marvin Gaye, Ed Townsend
  Bolag: Motown