Konsten på utskällda NKS är Sveriges största utsmyckning

31 min
Sällan har det väl bråkats så mycket om ett sjukhusbygge som Nya Karolinska i Solna. Det är också den hittills största konstsatsningen för offentlig miljö i Sverige med en budget på 118 miljoner.

Lyssna på tidigare delar i reportageserien om offentlig konst - länkar under artikeln

Projektet innefattar ett 60-tal fasta utsmyckningar och ett tusental lösa konstverk. Det mesta är förstås förbehållet patienter och personal, men några av dom mest påkostade verken kommer att finnas för allmän beskådan i fasader och entréhallar, när sjukhuset väl öppnar – någon gång i år.

I november 2015 lotsas en liten skara journalister för första gången runt i det blivande Nya Karolinska, alla är vi klädda i hjälmar och skyddskläder, precis som dom intensivt sysselsatta byggjobbare vi kryssar emellan. Glaskonstnären Fredrika Linder visar sina avgjutningar av grenar som hänger i ett 40 meter djupt ljusschakt mitt i byggnaden, grenarna är självlysande och skiftar färg över dygnet:

Naturen återkommer på många håll i dom verk som animerar dom djupa ljusschakten. Även danska Astrid Krogh har i sitt schakt hängt stora runda ljustavlor med himlen som motiv, en himmel som förstås också skiftar färg efter solens rörelse.

Ingen kan vara riktigt säker på himlens utseende, särskilt inte i här uppe i Norden, menar Astrid Krogh, vars ljustavlor sakta skiftar från djupblått till solnedgångsrött och gult – som gjort för att sitta och meditera vid, om man är patient och kanske vill ha något annat att tänka på.

Den mest framträdande platsen är tveklöst den höga vägg mot ett hisschakt i den 60 meter långa entréhallens fond, en vägg dit alla besökares blickar kommer att dras, och där Andreas Erikssons jättemålning ”Stenbrottet” hänger, 11 meter hög och 6,5 meter bred, alltså en drygt 70 kvadratmeter stor duk att bemåla i en industrihall utanför Lidköping, och det fick ta tid. Tre år fick han på sig.

Att man påverkas av den speciella sjukhusmiljön visar konstnären Anna Åstrand, som satt upp avgjutningar av vardagliga föremål som madrasser, kartonger och rep på väggar och pelare ovanför entréhallen.

Ett reportage av Karsten Thurfjell

Missa inte studiosamtalet  efter reportaget med Linda Fagerström och Mårten Castenfors om offentlig konst.