Finnjävlarpodden #13 "Om min bok kan rädda ett enda liv så är alla år jag suttit i fängelse värda det"

45 min
Victoria Rixer och Kristian Borg gästas av bokaktuella Janne Raninen, även känd som Solvallamördaren.

Victoria och Kristian har lämnat den vanliga poddsoffan för radiostudion i detta avsnitt, gästen Janne Raninen är nämligen med via länk från Helsingfors. Janne avtjänar ett fängelsestraff i Finland, halva sitt liv har han suttit i fängelse för två olika mord. Nu är han aktuell med boken De kallar mig Solvallamördaren, skriven tillsammans med Ivar Andersen.

Om den här boken kan rädda ett enda liv så är alla år jag suttit i fängelse värda det.

En dålig cocktail

Janne växte upp i Jordbro utanför Stockholm. Föräldrarna jobbade och var aktiva i lokalpolitiken, mamma satt till och med som ordförande i finska föreningen. Men uppväxten kantades ändå av otrygghet, problem i skolan och en känsla av att stå utanför samhället.

Utanförskapet var en stor del, man sökte acceptans och bekräftelse. Dålig självkänsla, dåligt självförtroende, jag såg min mamma bli misshandlad av en man. Allt det här blev en dålig cocktail som präglade hela min uppväxt och ledde så småningom in på den kriminella banan.

Vill hjälpa barn med föräldrar i fängelse

Idag ångrar Janne sina handlingar och har fått nya värderingar och ett förtroende för samhället, en känsla av sammanhang. Han har under fängelsetiden fått möjlighet att studera och jobbar just nu med ett projekt på Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland i Esbo strax utanför Helsingfors, en utvecklingsmöjlighet han är djupt tacksam för. Att stärka kulturutbytet länderna emellan är något han gärna skulle vilja jobba med även framöver. Janne är dessutom ordförande för organisationen Voikukkalapset ("maskrosbarn") som arbetar för att stötta barn med föräldrar i fängelse.

Jag har suttit i fängelse under hela min dotters liv. Mitt allra viktigaste framtidsmål är att vara med familjen, jag vill vara en närvarande far för min dotter.

Som personlig sak har Janne tagit med sig finska tjärpastiller.

En enda godisbit tar mig tillbaka till barndomens somrar, farmor och mormor, Finlandsfärjan...

Programledare:
Victoria Rixer och Kristian Borg