Dagens betygssystem fokuserar på elevernas misslyckande

20 min
Kritiken som riktas mot det svenska betygssystemet är hård. Och internationell forskning visar att det system som ger bäst lärande är centrala slutprov. Är det dags att återinföra studentexamen?

Betygssystemet i skalan A-F fokuserar på elevernas misslyckanden – eftersom en låg prestation i en del av ett ämne inte kan vägas upp av en bättre prestation i andra delar. På samma sätt verkar gymnasieskolans kursbetyg: Varje enskild kurs räknas, systemet förlåter inte en dålig period utan den blir betydelsefull för slutbetyget.

Det här väcker kritik från bland annat psykologiforskaren Martin Forster. Han beskriver betygssystemet som stressande för de flesta elever och förödande för dem som inte lyckas så bra.

Samtidigt visar internationell forsking att slutprov, som i en studentexamen, ger det bästa lärandet hos eleverna, konstaterar Jan-Eric Gustafsson, senior professor i pedagogik Göteborgs universitet.  Studentexamen avskaffades i Sverige 1968 men finns fortfarande i många länder, bland annat Finland, som har goda resultat i internationella mätningar.

I Vetandets värld möter vi också Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi Stockholms universitet, och Alli Klapp, betygsforskare Göteborgs Universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical