Är vi www-medborgare istället för européer? Hör också om Danuta Walesa som blivit pjäs

15 min
Är vi snart www-medborgare på nätet istället för européer? Den frågan försöker frilansjournalisten Isabelle Ståhl reda ut. Annars är det kanske många av oss som får vår identitet formad av vem vi råkar gifta oss med? Det gäller i varje fall Danuta Walesa, fru till Lech Walesa. Journalisten Ola Mårtensson ger oss ett porträtt av fru Walesa.

Är den europeiska identiteten snart ersatt av en nätbaserad identitet? Svensken eller europén utbytt till en slags world wide web-medborgare?

I vår serie om europeisk identitet berättar Isabelle Ståhl om sin känsla av att det inte längre bara är den fysiska plats man kommer från, som har betydelse för vem man är.

Biografi blir pjäs

Hör dessutom om hur ens identitet kan formas av den man råkar gifta sig med. Det vet Danuta Walesa allt om. Hon är fru till förre strejkledaren, fredspristagaren och presidenten Lech Walesa.

Hon tog hand om parets åtta barn och kämpade hårt i det privata för att möjliggöra makens offentliga kamp. En ny biografi över Danuta Walesa har nu blivit teaterpjäs i Polen, och Ola Mårtensson tecknar ett porträtt av henne.