Rudolf Värnlund - Söders Dostojevskij

41 min
Rudolf Värnlunds romaner må vara bortglömda men nu kommer hans brevväxling med Eyvind Johnson ut. Ingen skriver sådana brev som Rulle: otåliga, urbana och före sin tid. Ett program signerat Katarina Wikars.

Vi måste skriva en ny världshistoria och om tjugo år skall jag åta mig jobbet men tankarna finns redan. Det är ej bara av en händelse vi ej ha något förflutet, stamtavlor och klassanor, vi är födda ur det stora kaos som heter livet. Oh ja, bara man härdar ut.

Rudolf Värnlund föddes år 1900 i Stockholm och har kallats både för Söders Dostojevskij, arbetarklassens Hamlet och den förste dekadenta proletärförfattaren. Dog redan 1945 av sängrökning på ett hotell.

Vandrare till intet. De frias bojor. En dålig mans dagbok. Hans otaliga romaner skildrar ett Stockholm för inte så länge sen där ligor slår varandra blodiga i Tantolunden och där korrupta byggmästare bygger bort solen för arbetarna. Det är alltid dags att strejka i hans romaner. Både borgerligheten och vänstern var arga på Rudolf - och båda grupperna ansåg att han rotade i själssjukdomar och patologi.   

Men det är i breven han gav sitt allra bästa. Där är han så nära och nervig, så samtida, bottenlöst förtvivlad och övermodig. I 25 år skrev han och Eyvind Johnson till varandra, följdes åt genom rus och refuser, fattigdom och framgångar, bakslag och besvikelser. Nu har brevväxlingen kommit ut i en 1400 sidor tjock volym med titeln Bara genom breven till dig, vän!

Katarina Wikars träffar litteraturkritikern Birgit Munkhammar och redaktören Magnus Berg som sammanställt brevväxlingen, och så läser Göran Greider Rudolf Värnlunds roman Förbrytare där en samling hemlösa arbetare ockuperar bottenvåningen i en villa och gör en konstnär galen. Vad har den att säga oss idag? Varför hamnar man i lätt upplösningstillstånd när man läser Värnlund?

Som uppläsare hör vi Simon Reithner.