Tempos tårtpappersfasad – hatad och älskad betong med hål i

9:36 min
Den hålmönstrade betongen var avskydd av arkitekter och allmänhet. Nu finns den bara kvar på Åhléns i Farsta Centrum. Och en titt på parkeringshuset Parkaden med arkitekturhistorikern Martin Rörby.

De hålmönstrade betongfasaderna ritades av arkitekten Bengt Edlund för arkitektfirman Backström & Reinius. Idén föddes vid projekteringen av det moderna Farsta centrum som skulle invigas 1960 men då ett likadant Tempovaruhus uppfördes i Uppsala blev allmänheten upprörd och även delar arkitektkåren förfasades. Det stred mot de mer strama modernistiska idealen.

Och slutligen delades betongbitar ut till de som ville ha.

Det blev bara tre Tempovaruhus i tårtpapper. Farsta Centrum, Uppsala och så Borås. Vad hände med dem? Det i Borås har rivits för längesen och på en blogg på nätet står att betongen numera ligger i skogskanten utanför stan och vittrar.

När fastighetsägaren skulle byta den slitna betongen mot en glasfasad på Åhléns i Uppsala 2015 hade tårtpappret fått en stor fanclub. Många ansåg fasaden värd att bevara och slutligen delades betongbitar ut till de som ville ha.

Vill man se tårtpappersfasaden på riktigt får man bege sig till Farsta Centrum där den bevarats, även om den är skymd på torgsidan av en kurvig träfasad efter en totalrenovering på 90-talet.

Kvar i Stockholms City kan man på Regeringsgatan ta sig en titt på parkeringshuset Parkaden. Det är lätt att associera till tårtpapper men här finns inget bakom betongen. Parkaden har också levt farligt men ska nu bli en del av det nya samlade NK med gym, 3500 kvm butiksyta och en swimmingpool och juicebar på taket.

Ett program av Katarina Wikars med arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.51
    The Dave Brubeck Quartet - Zen Is When
    Album: Jazz Impressions Of Japan
    Bolag: Columbia