Frälst med Sanna Lundell

Här finns inget ljud
Frälst är ett program om de ovanliga - de som tror på Gud. Sverige som har kommit att bli ett av världens mest sekulariserade länder! I det första programmet möter Sanna Lundell Sebastian Stakset,

De troende - de med traditionell och organiserad gudstro - utgör faktiskt en minoritet i dagens Sverige och de som dristar sig till att sälla sig till den här utdöende skaran anses vara lite konstiga, nästan lite korkade.

 

Jag heter Sanna Lundell vill diskutera hur det kommer sig att det svenska samhället i allt högre utsträckning för varje år fostrar oss till att bli vetenskapstroende, till att bli kritiska till Guds existens, till att inte referera till Gud i sina val och handlingar. Många av oss är medlemmar i svenska kyrkan av gammal vana, många av oss firar kristna högtider och gillar att uppmärksamma livets övergångar och  i kyrkor, men allt färre vill blanda in Gud i det hela. Ännu färre går med på att Jesus är Guds son, att Gud skapade människan och världen eller tycker att bibeln är en helig skrift.

Jag kommer att träffa människor som ändå, trots denna gudlösa miljö, har hittat frälsning. De som lever religiösa liv och navigerar i livet med Gud som kompass. Jag vill höra om Gudsupplevelser, om att gå mot strömmen och luta sig mot urgamla berättelser för att hitta riktning och mening i livet. I det här programmet vill jag bli förvånad, hänförd, inspirerad och kanske upplyst. Jag vill bli ifrågasatt, och ifrågasätta. Jag vill förstå och förundras.

Jag har träffat Sebastian Stakset. Förgrundsfigur i Kartellen med ett kriminellt förflutet. Berättelsen om honom börjar i en kärleksfull familj med mamma, pappa och storebror Geir i söderförorten Bagarmossen i mitten av 80-talet.

Nu möter jag honom 30 år senare hemma i hans kök i en annan förort i en ny kärleksfull familj. Den han har skapat med sina tre barn och hustrun Isabella. Och Gud.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Johnny Cash - Redemption Day
  Album: American VI: Ain't No Grave
  Bolag: Universal Music
 • 11.15
  Kartellen - Underklassmusik
  Album: Underklassmusik
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 11.26
  First Aid Kit - Rebel Heart
  Album: Ruins
  Bolag: Columbia
 • 11.33
  Sebastian Stakset - Förlåt
  Album: Förlåt
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 11.44
  Emmylou Harris - Orphan Girl (Remastered LP Version)
  Album: The Very Best Of Emmylou Harris
  Bolag: Rhino/Warner Bros.
 • 11.54
  Sebastian Stakset, Elia Källner - Mayday
  Album: Mayday