Hård kritik mot DN:s metoo-anklagelser mot talmannen Urban Ahlin, opinionsundersökningar inför valet i höst och del fem av Mediebudorden

35 min
Sex-sms och en utredning som ingen verkar kunna visa; stenhård kritik mot DN:s artiklar om Urban Ahlin. Om partisympatiundersökningar inför valet i höst. Femte delen i vår serie Mediebudorden: CENSUR!

Flera stora frågetecken i DN:s granskning av talmannen Urban Ahlin
Att påstå sensationella uppgifter som vänder upp och ner på det politiska etablissemanget är varje tidnings mål.

I december gjorde Dagens Nyheter precis det när de publicerade uppgifter om att Riksdagens talman, Urban Ahlin, var ännu ett exempel på alla dem maktmissbrukande och sex-trakasserande män som det vittnades om under hashtaggen metoo.

Men när man påstår sensationella uppgifter, då måste man också ha alla rätt.

Trots att DN genom anonyma källor redan i december kunde berätta att det finns sms med sex-trakasserier bevarade i en utredning som ska ha skett 2009 har ingen, snart tre månader senare, kunnat visa varken utredningen eller sms.

Reporter: Erik Petersson.


Så kommer mediehusen använda opinionsundersökningar inför valet
Opinionsundersökningar är idag en central del av mediers politikbevakning. Veckovis kan läsare, i nästintill alla medier, ta del av hur partiernas stöd förändras över tid.

Men att göra bra opinionsundersökningar är en svår uppgift i sig. Och att tolka resultatet av undersökningar är om möjligt en ännu ädlare konst.

Efter presidentvalet i USA och brexit-omröstningen i Storbritannien var det många som menade att opinionsundersökningsbranschen var i kris.

Dåliga undersökningar, inte sällan övertolkade av journalister, visade sig ha helt fel i sina prognoser om valens resultat.

För en månad sen bestämde vi oss för att kartlägga hur svenska mediehus tänker använda sig av partisympatiundersökningar inför valet i höst.

Reporter: Blenda Setterwall Klingert

Mediebudorden del 5: CENSUR! När medierna inte skriver
Varför rapporterar inte medier mer om migration? Varför rapporterar inte medier mer om miljö? Om kriminalitet? Om damidrott? Eller om goda, positiva, nyheter?

Frågan om "varför inte" är en evig fråga inom journalistiken.

Det finns inget enkelt svar. Värderingen av vad som är en nyhet förändras från tid till tid och är alltid en subjektiv bedömning, mer eller mindre grundad i erfarenhet av vad som är viktigt just nu eller kanske bara rent kommersiellt gångbart.

Femte delen av vår serie mediebudorden, som vi gör tillsammans med journalisten Jack Werner, den heter “Censur! När medierna inte skriver.”

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.07
  Jeff Beal - House Of Cards
  Album: House Of Cards Main Title Theme
  Kompositör: Jeff Beal
  Bolag: Mrc
 • 11.21
  Dario Marianelli - The Harbour
  Madosini, Dario Marianelli
  Goodbye Bafana
  Textförfattare: Okänd
  Etikett: Varese Sarabande
 • 11.30
  René Aubry - Rasta La Vista
  Album: Rasta La Vista
  Kompositör: René Aubry
  Bolag: Wagram Music
 • 11.38
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande