Möt svensk-danske tonsättaren Aksel Borup-Jørgensen. En tonsättarnas poet.

49 min
Han var en av de första danska tonsättarna som reste till Darmstadt, men Aksel Borup-Jörgensen använder inte strikt serialism utan är en mycket intuitiv, lyrisk musiksnidare.

Axel Borup-Jørgensen föddes 1924 i Hjørring på Jylland. Han avled i Birkerød 2012.

När han var tre år emigrerade familjen till Sverige och han tog studenten i Linköping, där han också gjorde sin värnplikt. Senare flyttade han till Köpenhamn och avlade 1950 musikpedagogisk examen i piano vid Det Kongelige danske Musikkonservatorium.

Som tonsättare är Axel Borup-Jørgensen autodidakt. Synnerligen produktiv har har varit och skrivit mer än 150 opus; minimala solostycken, ensembleverk och symfoniska verk. Intresset för Schönberg och Webern förde honom 1959 och 1962, som förste dansk, till sommarkurser i Darmstadt. Men Axel Borup-Jørgensen använder inte strikt serialism utan är en mycket intuitiv, lyrisk musiksnidare.

Han har tonsatt dikter av bl a Heidenstam, Gunnar Björling, Elsa Grave, Langston Hughes, Hölderlin och Rilke. Hos Axel Borup-Jørgensen möter vi inte sällan intima stämningsbilder i ofta små format som hellre skildrar tillstånd än händelser.

Hans måleriska orkesterstil kulminerar i verket Marin, en beställning från Danmarks Radio, som han skrev mellan åren 1963 och 1970. Detta var en så stor anstränging att Axel Borup-Jørgensen efter det övergick till att enbart skriva för mindre ensembler. Bara renskrivningen  av partituret tog 900 timmar. Hela verkets tillblivelse tog 7000 arbetstimmar i anspråk.

Herbert Blomstedt dirigerade Danmarks Radios Symfoniorkester i uppförandet av Marin. Verket tilldelades det internationella Rostrum of Composers prize i Paris 1970.

Axel Borup-Jørgensen fortsatte att utveckla sin personlige stil fram till sin død, gärna i tätt samarbete med instrumentalister som kunde hjälpa honom med att realisera sina idéer om nye spelsätt och nya klangmöjligheter från traditionella instrument som blokflöjt och gitarr. Bl a tillsammans med världsartisten Michala Petri och sin dotter Elisabet Selin.

Danske tonsättaren Pelle Gudmundsen-Holmgreen beskriver i en intervju sin äldre kollega: "Borup har funnit en egen, poetisk skönhet. Han är en  tonsättarnas poet. Han har ett svenskt drag i sin musik, man kan nästan höra de svenska skogarna och vidderna och den säregna melankoli, som ofta vilar över svensk konst."

Birgitta Tollan mötte Axel Borup-Jørgensen i Köpenhamn och frågade honom om man kan förstå att man har en så produktiv gärning bakom sig.

 

Låtlista. Alla stycken är tonsatta av Aksel Borup-Jørgensen:

 

För orgel IV, opus 106

Jens E Christensen

OUR Recordings 6220617

 

Nordisk sommarpastorale op 51

Danska Radions Symfoniorkester

Leif Segerstam, dir

Dacapo 8.224030

 

Musik för slagverk och viola, opus 18

Anette Slaatto, viola

Mathias Reumert, slagverk

Dacapo

 

Vinterelegi För sinfonietta och 3 sångare, opus 55

Århus Sinfonietta

Ars Nova Copenhagen

Søren Kinch Hansen, dirigent

Carambolage 8.226576

 

Praeambula

Per Dybro Sørensen, gitarr

Point Records PACD 81

 

O BARN

Erik Skjoldan, Helene Gjerris

Rilke

Songs and Piano Works

Point Records PCD 5117.

 

Songs for soprano and guitar on poems by Ole Sarvig, op 104

Karl Petersen, gitarr

Marianne Lund, sopran

 

Notenbüchlein für Anna Elisabeth op. 82. Finale: Chant d'oiseaux

Elisabeth Selin, blockflöjt

OUR Recordings

 

 

MARIN

Danska Radions Symfoniorkester

Leif Segerstam, dir

Dacapo 8.224030

 

Sirenernas kyst, opus 100

Ars Nova Copenhagen

Søren Kinch Hansen, dirigent

Carambolage 8.226576

 

Thalatta!, Thalatta! opus 127

Erik Skjoldan, piano

Our Recordings