Köpcentrum slukar energi

44 min
Köpcentrum är inte bara ett paradis för shoppare. De är även stora energislukare. Sverige har både flest och äldst köpcentrum i hela EU. Så potentialen för att minska energiförbrukningen borde vara stor.

Ett EU-projekt har visat att energianvändningen i köpcentrum går att minska med upp till 75 procent. Och kostnaden för renoveringen betalar sig på bara sju år. Det säger forskaren Roberto Lollini på institutet för förnybar energi vid det italienska forskningscentrumet EURAC.

Statistik som har tagits fram inom projektet visar att Sverige har flest köpcentrum av alla EU-länder räknat per person – mer än tre gånger fler än genomsnittet. Svenska köpcentrum är i genomsnitt nästan 30 år gamla, och sannolikt förbrukar de mer energi än de skulle behöva göra.

Inom projektet har energiförbrukningen i ett köpcentrum i norska Trondheim kunnat halveras, bland annat genom att byta belysning.

Klotet åker till Birmingham och besöker köpcentrumet the Bullring som energi-renoveras. Där har en ny lag börjat gälla som innebär att enbart lokaler som klarar vissa krav på energieffektivitet får hyras ut.

Programledare: Marie-Louise Kristola.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.49
  Elvis Costello - God Give Me Strength
  Album: The Sweetest Punch - The New Songs of Elvis Costello &amp, Burt Bacharach
  Bolag: Universal Music
 • 14.49
  Anders Widmark Trio - Trubbel
  Album: Visor
  Bolag: Blue Records
 • 14.51
  Olavi Virta - Portugalin huhtikuu - Coimbra
  Album: Vuosikirja 1953 - 50 hittiä
  Bolag: WEA