Vita Sackville-West – förebilden till "Orlando" och föregångare ifråga om både queer livsstil och trädgårdsodling

55 min
Vi ska i veckans Stil ta en titt på en brittisk kvinna som kan beskrivas som en sann aristokrat och en stor snobb, men också som häpnadsväckande modern – Vita Sackville-West.

Vita Sackville-Wests namn får kanske inte självklart klockor att klinga igenkännande idag, men om man säger såhär – det är hon som ligger till grund för den idag världsberömda romanklassikern ”Orlando”, av Virgina Woolf.

En av Vita Sackville-Wests söner, Nigel Nicolson, har kallat romanen för ”ett av de längsta och mest fängslande kärleksbreven i historien”. För Vita Sackville-West och Virgina Woolf hade en intensiv kärleksrelation som inte bara resulterade i romanen ”Orlando”. Den gav också upphov till över femhundra brev – och en till synes aldrig sinande nyfikenhet på dessa kvinnors förhållande. 

Men, den historien är egentligen bara toppen av isberget. För Vita Sackville-West var själv en, vid tiden, populär författare – och omsusad person. Hon var dessutom en person med en mycket framsynt syn på syn på kärlek, äktenskap och, inte minst, trädgårdar.

I veckans program berättar vi mer om Vita Sackville-West och hennes liv. Vi pratar också med författaren och journalisten Ann Larås om Vita Sackville-West och maken Harold Nicolsons berömda trädgård på slottet Sissinghurst – en trädgård som anses vara en av Englands allra finaste.

Vi pratar också med konstvetaren Patrik Steorn om kulturtips som modevärlden kan ge oss. Och så träffar vi genus- och teatervetaren Tiina Rosenberg för att diskutera kärleksallianser.

Veckans gäst är Ingela Lind, författare till boken ”Ta sig frihet: Bloomsburygruppen, Indien och konsten att leva”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.13
  Lau Nau - Unessa
  Album: Poseidon
  Bolag: Fonal
 • 10.26
  Lullatone - Going to Buy Some Strawberries
  Album: Soundtracks for Everyday Adventures
  Bolag: Lulla-label