Kina och underkastelsen

56 min
Om det kinesiska kommunistpartiets hårda vilja och världens beredskap att böja sig inför den. Om TV-erkännanden, spioner, kontrakt och ett land som suddas bort.

Veckans Konflikt innehåller fyra kapitel om hur Kina får sin vilja igenom över världen.

Kapitel 1: Diktatur-TV

- Det var som en teateruppsättning, berättar människorättsaktivisten Peter Dahlin som tvingades läsa ett uppdiktat erkännande i kinesisk TV.

De här påtvingade offentliga erkännandena har blivit vanligare i Kina. Enligt Peter Dahlin fyller de en viktig funktion i att splittra de som arbetar med mänskliga rättigheter både i och utanför Kina.  

Radions Kinakorrespondent Hanna Sahlberg intervjuar honom.

Kapitel 2: Spionerna

I maj börjar rättegången mot en man misstänkt för att ha lämnat uppgifter om tibetaner som bor i Sverige till företrädare för den kinesiska staten. 2010 dömdes en man till fängelse för att ha gett uppgifter om uiguriska flyktingar bosatta i Sverige till företrädare för den kinesiska regimen.

Randi Mossige Norheim berättar historien om det kinesiska flyktingspionaget i Sverige som rör sig mellan galabjudningar i Stockholm, färjor till Polen och mystiska visitkort.

- Nu misstänker alla varandra och vi är rädda att säga vad vi tycker, berättar en tibetansk man bosatt i Sverige.

Kapitel 3: Skolorna

I Luleå pågår ett kontroversiellt samarbete mellan den kommunala gymnasieskolan och det kinesiska statligt styrda Konfuciusinstitutet – ett samarbete som ger Luleå gratis resurser att bedriva undervisning i Kinas språk och kultur. Men vad händer när eleverna vill diskutera demokrati och diktatur med de tillresta kinesiska lärarna? Och vad innebär det att samarbetet måste respektera ”Konfuciusinstitutets konstitution” och kinesisk lag? Filip Kotsambouikidis besöker skolan.

Kapitel 4: Landet som suddas bort

De senaste månaderna har man kunnat se en våg av förändringar i Taiwans status, i flera fall efter öppen kinesisk påtryckning. Både klädföretaget Zara och Medtronic, ett företag i som säljer medicinsk utrustning, har blivit ombedda av kinesiska myndigheter att ta bort Taiwan som ett eget land på sina hemsidor. Efter att de ändrat informationen har de också gått ut och bett Kina om ursäkt.

I Sverige har både flygbolaget SAS och Skatteverket nyligen gått över till att benämna Taiwan som en provins i Kina. Så håller landet Taiwan på att försvinna?

Programledare:

Ivar Ekman
ivar.ekman@sverigesradio.se

Producent:

Robin Olin
robin.olin@sverigesradio.se

Simon Moser
simon.moser@sverigesradio.se

Reportrar:

Hanna Sahlberg
hanna.sahlberg@sverigesradio.se

Randi Mossige-Norheim
randi.mossige-norheim@sr.se

Filip Kotsambouikidis
filip.kotsambouikidis@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 09.03
  Bo Kaspers Orkester - Festen
  Album: Du borde tycka om mig
  Bolag: Svedala
 • 09.05
  Ison & Fille - Langa fram
  Album: Länge leve vi
  Bolag: Hemmalaget