Behovet av existensiell friskvård Och vad har gått snett i Sydafrika?

15 min
I tredje delen av serien "Vad ska man tro?"(ihop med Människor och tro och Filosofiska rummet), hör vi cancerläkare Pia Dellson. Hon tar upp problemet med att många icke-troende patienter inte har någonstans att vända sig till. Och frilansjournalisten och Afrikakännaren Görrel Espelund har läst en bok av en känd sydafrikansk journalist och samhällsvetare. Frågan är vad som gått snett i Sydafrika?

Pia Dellson är inne på att det behövs någon form av existentiell friskvård. Många icke-troende patienter har idag alltså ingenstans att vända sig med sina existentiella frågor.

Och Dellson ser ett behov av nya institutioner i ett sekulärt samhälle.

 


 
En rastlös nation

Det ärs bok A Restless Nation, som Görrel Espelund har läst.

I den försöker Gumede - en av Sydafrikas mest kända journalister och samhällsvetare - som bland annat skrivit för The Guardian, reda ut vad som har gått snett i Sydafrika.

Klarar inte att anpassa sig

Boken består att artiklar från de senare åren och i texterna får vi en bild av en regering som inte klarat av anpassningen från befrielserörelsen ANC till regeringspartiet ANC. Ett ledarskap som duckar för dagens samhällsproblem och de utmaningar som det innebär att leda ett land.

Rider på gammal popularitet

Istället försöker partiet rida snålskjut på den popularitet och den trovärdighet som befrielsekampen skänkt.