Möt Mattias Brunn: skådespelare, dramatiker och regissör och dessutom en av tre konstnärliga ledare för Folkteatern i Gävleborg

29 min
Han har gjort det till sin egen livsuppgift, kan man säga, att skildra hbtq-relaterade frågor och, inte minst, hatbrott på teatern.

Mattias Brunn är född 1976 i Stockholm. Utbildad på Teaterstudion, Kulturama och Skara skolscen. Han har jobbat på Riksteatern, Regionteatern Väst, Uppsala Stadsteater, Dalateatern, Borås Stadsteater, Backateatern och inte minst Stockholms Stadsteater Skärholmen. Mattias Brunn har också undervisat på STDH i normkritiskt tänkande och drev under flera år Projekt ID på regionteater Väst.

Han fick ett sorts genombrott med din egen pjäs Efter Fredrik, en monolog som han framförde själv.

Han dramatiserade Johan Hiltons reportagebok No tears for Queers, om hatbrott, och var sedan med i uppsättningen som skådespelare.

Mattias Brunn skrev Männen med rosa triangel, baserad på Heinz Hegers bok om att vara homosexuell i koncentrationsläger där han också var med som skådespelare – en föreställning som blev mycket uppmärksammad då den fick avbrytas efter hot från publiken.

Förra året gjorde han Landet inuti tillsammans med Joakim Rindå, Viktor Wigardt och Mårten Andersson – om att vara gay på landsbygden.

Just nu är han en av tre som varit med och bearbetat Nils Gredebys översättning av Kushners Angels in America för den uppsättning som Farnaz Arbabi regisserat på Dramaten.

Mattias Brunn är också aktuell på scen i Moises Kaufmans The Laramie Project som spelas på Stockholms Stadsteaters scen i Skärholmen i regi av Carolina Frände – även det en pjäs om hatbrott.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.08
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records