Världsartisten Michala Petri, femtio år i blockflöjtens tjänst

59 min
Underbarnet som vid 60 år fortfarande konserterar lokalt och globalt. Michala Petri har gjort mer än 70 CD-inspelningar och 4 000 konserter sedan hon var 11 år.

Michala Petri är en av de främsta blockflöjtvirtuoserna i världen och har en enorm repertoar av klassiska och nutida kompositioner. Kuriosa: Vivaldis Blockflöjtskonsert i C-dur, har hon spelat över tusen gånger på konserter.

Hennes första CD-inspelning gjorde hon efter en konsert i London med Academy of St. Martin-in-the-Fields, endast 17 år gammal. Nyfiken och öppen för alla musikaliska genrer har hon spelat med så olika artister som Sir Neville Marriner, Keith Jarrett, Gidon Kremer och Bjørn Svin.

När Michala Petri var 11 år fanns det ingen i Köpenhamn som kunde lära henne något mer på blockflöjten, så hennes mamma Hanne Petri, som själv är pianist, tog med Michala till professor Ferdinand Conrad i Hannover. Han bad henne omgående starta sina studier vid Musikkonservatoriet där. Michala Petri slutade genast sin skolgång i Danmark för att satsa helt på sin professionella bana som musiker. Varje måndag morgon tog hon och hennes mamma nattåget till Hannover. Lektioner väntade på eftermiddagen och under tisdagen. På onsdagen for de hem för att öva och sedan vidtog samma procedur varje vecka.

- Du måste ha både råstyrka och vara intuitiv och mottagande för att gå upp på en scen, uppträda och sända ut så mycket energi till en publik, säger hon. Det är energi jag förmedlar med blockflöjten. Att spela svagt kan också vara otroligt energiskt, säger Michala Petri, som spelat instrumentet sedan hon var 3 år.

12 år gammal fick hon en tvärflöjt, men hon kände sig som en lurendrejare när hon spelade på den eftersom tvärflöjten är betydligt lättare att intonera på. För Michala Petri var blockflöjten en utmaning hon inte kunde motstå. Hon spelar på fyra olika storlekar, sopraninon, sopranen, som är den vanligaste, och så alt- och tenorblockflöjten. Hon har många exemplar av varje storlek. Jag räknade till ett fyrtiotal hemma hos henne.

Michala Petri köper ständigt nya flöjter, eftersom hon byter hela tiden. Efter ett par timmars spel tar en flöjt skada om den inte får vila. Hon vet aldrig från början om en flöjt kommer att hålla måttet eller inte.

Kanske känns den bra i starten, men efter några månader kan den utveckla en usel klang. Å andra sidan kan en flöjt som inledningsvis inte klingar särskilt bra plötsligt utveckla en mycket fin klang efter ett halvår. Kanske är blockflöjter precis som människor.

När Michala Petri gav konsert i samband med Mostly Mozart Festival i Lincoln Center i New York tog Keith Jarrett kontakt med henne. Hon kände honom bara till namnet, hade inte hört honom spela. Men det visade sig att Keith Jarrett även spelade blockflöjt och cembalo. De träffades i hans hem och spelade några Händelsonater och några Bachsonater. Senare tog Michala Petri kontakt med Jarrett som tackade ja till den här inspelningen.

- Keith Jarrett är en otroligt fin musiker, säger Michala Petri. Han lyssnar intensivt och fångar upp de signaler man sänder ut för att omgående svara på dem. Jag har spelat med klassiska musiker som har samma begåvning för att uppfånga musikaliska intentioner. Jag lyssnade mycket på vad Keith Jarrett gjorde och tänkte mindre på vad jag själv hade förberett.

När hon var barn kände hon att musiken var det enda som gav henne identitet. Hade hon inte musiken så var hon ingenting.

-När jag har utvecklat mig, fött mina två döttrar och mognat som människa så har även spelet förändrats, säger hon.

Michala Petri har bl a fått Léonie Sonnings Musikpris, Europeiska solistpriset, Nordiska Rådets musikpris och 2016 vann hon priset som bästa barock-instrumentalist vid International Classical Music Awards.

Michala Petri är fortfarande mycket aktiv och ger både lokala och globala konserter. Den 7 juli 2018 fyller hon 60 år och Tivoli i Köpenhamn firar henne den 1 juli 2018 med en Festkonsert. Alexander Shelley dirigerar då Tivoli Copenhagen Phil.

 

LÅTLISTA:

 

Yemandja

Angelique Kidjo, sång, m fl

“Aye”

Island Records

Mango 74321 16646 2

 

Partita in c BWV 1013 - 1 Allemande

J S Bach

Michala Petri, blockflöjt. Lars Hannibal, gitarr, luta. JS Bach   Souvenir

RCA Victor 09026 62530 2

 

Concerto For Piano And Orchestra No. 1 Rondo. Allegro Non Troppo,

Brahms

Nikolaj Koppel, piano. DR's Symfoniorkester. Thomas Dausgaard, dir

Retrospect

EMI CLASSICS 50999 6287362 8    

 

Fem Klaverstykker, Op. 3 – Mignon

Carl Nielsen

Nikolaj Koppel, piano.

Retrospect  EMI CLASSICS 50999 6287362 8

 

Intermezzi, Op. 117 - 2. Andante Non Troppo

Johannes Brahms

Nikolaj Koppel, piano.

Retrospect

EMI CLASSICS 50999 6287362 8

 

Piano Concerto #1 In D Minor, Op. 15 - 2. Adagio

Johannes Brahms

Nikolaj Koppel, piano. Thomas Dausgaard: Danish National Radio Symphony Orchestra

Retrospect

EMI CLASSICS 50999 6287362 8

 

Préludes, Book 1 - La Sérénade Interrompue      

Claude Debussy

Nikolaj Koppel, piano.

Retrospect

EMI CLASSICS 50999 6287362 8

 

Scarlatti (D): Harpsichord Sonata In E, K 20

Domenico Scarlatti

Nikolaj Koppel, piano.

Retrospect

EMI CLASSICS 50999 6287362 8

 

Rong (Fusion)

Yao Hu

Michaela Petri Recorders. Chen Yue Xiao & Dizi

Dialogue East Meets West

OUR Recordings 6.220600

 

Ancient Chinese Beauty- Clay Figurines

Chen Yi

Michala Petri. Copenhagen Philharmonic; lan Shui

Chinese Recorder Concertos

OUR Recordings 6.220603

 

Flute Quartet In G Major K.285a - 2. Tempo Di Menuetto

W A Mozart

Michala Petri (Re), Carolin Widmann (Vn), Ula Ulijona (Va), Marta Sudraba (Vc)

Mozart Flute Quartets

OUR Recordings 6.220570

 

Nele's Dances - 10 In a symphony of galloping hooves

Thomas Koppel

Michala Petri, blockflöjt. Lars Hannibal, gitarr, luta.

Souvenir

RCA Victor 09026 62530 2                

 

Nele's Dances - 3 And I'm still feeling you in my arms

Thomas Koppel

Michala Petri, blockflöjt. Lars Hannibal, gitarr, luta. Souvenir 

RCA Victor 09026 62530 2

 

Sonata G RV 59 - 2 Allegro ma non presto

Vivaldi

Michala Petri, blockflöjt. Lars Hannibal, gitarr, luta.

Souvenir    

RCA Victor 09026 62530 2

 

Concerto C-Major; Largo

Vivaldi

Michala Petri, blockflöjt. Kremerata Baltica

Michala Petri 50th Birthday Concert

OUR Recordings 8.226905