Preppy – världens populäraste (men tråkigaste) klädstil?

54 min
Ivy League kallas de åtta prestigefulla universitet som ligger på den amerikanska östkusten, bland annat Harvard, Princeton, Yale och Brown. I veckans STIL tittar vi närmare på dem, eller snarare dess garderober. För det är nämligen från dessa prestigefulla lärosäten som en av västvärldens allra slitstarkaste klädstilar kommer ifrån, den så kallade ”Ivy stilen”, eller ”preppy looken” som den utvecklats till. Somliga anser att det är en av världens allra tråkigaste klädstilar. Men oavsett vad man tycker så har delar av den smugit sig in i var mans garderob.

En av anledningarna till att den så kallade preppystilen blivit överallt förekommande är enkelheten. Vem som helst kan med lätthet sno ihop en look med hjälp av bekvämt sportiga plagg som buttondownskjortor, chinos, klubbblazers, duffeljackor och pennyloafers. Plagg som blivit synonyma med amerikansk livsstil, baserad på bekvämlighet och funktion. Men också med en fläkt av ett priviligierat liv. Det var (och är) nämligen inte vem som helst förunnat att få gå på dessa elituniversitet – Harvard, Yale, Princeton, Brown, Dartmouth, Columbia, University of Pennsylvania och Cornell.

Men amerikanska modemärken som Ralph Lauren och Tommy Hilfiger förstod lockelsen och har i sina kollektioner omfamnat stilen som idag anammats av en mängd olika modemärken. Inte bara Gant, J Crew, Abercrombie and Fitch satsar på den, utan många, många fler har med framgång lånat från looken, som på olika sätt – och i olika utsträckning – sipprat in i princip varenda garderob.

Idag är den överallt förekommande, och så självklar, att de flesta inte ens skänker den en tanke eller har en aning om att så vardagliga saker som buttondownskjortor och loafers först populariserades av elever på dessa stilbildande skolor där bara barn med föräldrar rika nog att betala de skyhöga terminsavgifterna har råd att gå (om man inte glider in på ett stipendium, baserat på egen hjärnkapacitet, förstås).

I veckans program berättar vi mer om plaggens historia. Vi har även träffat kulturjournalisten Jane Magnusson som berättar om sin skoltid – och stilen – på Brown University. Dessutom har vi talat med Lisa Birnbach som skrev den banbrytande handboken The Preppy Handbook som publicerades 1980 och fick en hel generation att lära sig hur man skulle klä sig och bete sig – om man strävade efter att ta sig uppåt på den sociala stegen. Formgivaren Chip Kidd var en av dem som läste och lärde. Han har formgett uppföljaren True Prep, som publicerades förra året. Honom har vi också talat med. Vi har även mött Maria ”Decida” Wahlberg som förklarar vilken betydelse Tommy Hilfigers variant av preppystilen fick för hiphop-kulturen. Och så får vi höra om Norges första(?) och enda(?) bidrag till modehistorien.

Veckans gäst är Marcus Söder, modechef på tidningen Bon och frilansande stylist.