2001: ett rymdäventyr – universums mest stilbildande rymdrulle

55 min
I veckans Stil ska vi bege oss ut i rymden på en tidsresa för att se hur framtiden tedde sig – för femtio år sedan.

Och det ska vi göra genom att ta en tur med rymdskeppen i regissören i Stanley Kubricks sinnesvidgande film ”2001: a space odyssey” – eller ”2001: ett rymdäventyr”, som den svenska titeln lyder.

Den hade premiär 1968 och har sedan dess fungerat som en egen sorts planet, kring vilka de flesta skildringar av rymden och tankar kring vår plats i universum, har snurrat. Kanske kan man kalla filmen för en sorts cineastisk motsvarighet till ”The Big Bang”, då den skapade något helt nytt som aldrig tidigare skådats på vita duken.

Det kostade förstås på, inte bara ifråga om pengar. Även om filmen var den dyraste filmbolaget MGM dittills gjort. Regissören Stanley Kubrick höll också på att driva, som han förvisso ofta gjorde, sina medarbetare till gränsen till galenskap genom sitt sätt att lägga sig i minsta detalj tills det blev rätt, enligt honom.

Men idag, när dammet lagt sig kring den typen av kritik, så återstår en film som än idag slår åskådare med häpnad, på många sätt.

Den lång som väntan på avlöning – den klockar in på två timmar och fyrtio minuter – och saknar i långa stycken helt och hållet dialog. Men den är full av mode, möbler, musik och teknik som får visionen om både rymden och framtiden att framstå som verklighetstrogen, även idag. Ifråga om att förutspå hur vi kommer att använda teknik i framtiden, och hur den kommer att vara designad, är den nästan skrämmande visionär.

I veckans program tittar vi närmare på denna klassiska film. Vi talar också med Paula Benson, grundare av webbsidan Film and Furniture – ett sorts referensbibliotek där man kan hitta information om vilka möbler och designprodukter som syns i vilka filmer. 2001: ett rymdäventyr är en av hennes favoritfilmer, inte minst för hur den ser ut rent estetiskt.

Vi pratar också med kompositören Mikael Karlsson och idéhistorikern och Nietzschekännaren Tobias Dahlkvist om musiken i filmen. Och så träffar vi den kända amerikanska astrologen Susan Miller, som berättar varför Jupiter är en viktig planet just nu.

Veckans gäst är Mårten Blomkvist, filmkritiker.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Karl Böhm - Prelude (Sonnenaufgang)
  Album: 2001 - A Space Odyssey
  Bolag: Universal Music
 • 10.04
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 10.05
  Shanti V Deedrah - Hal9000
  Album: Hologram
  Bolag: Iboga Records
 • 10.11
  Sudden Slow - Baloney
  Album: Kraken EP
  Bolag: Sudden Slow
 • 10.12
  One Part Per Billion - Existence
  Album: The Quest for Answers
 • 10.17
  Halloween Sounds - Lost Spirits
  Album: 300 Halloween Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas
 • 10.30
  Karl Böhm - Ainsi parlait Zarathoustra, Op. 30: No. 1, Lever du soleil
  Karl Böhm
  Strauss : Ainsi parlait Zarathoustra
  Etikett: Music square
 • 10.30
  Deodato - Also Sprach Zarathustra
  Album: Prelude (CTI Records 40th Anniversary Edition - Original recording remastered)
  Bolag: Masterworks Jazz
 • 10.32
  Knorkator - Eine unvollendete Karrieregeschichte
  Album: Am anfang war das am
 • 10.52
  Sarah Vaughan - Misty
  Album: American Ballads
  Bolag: Wnts