Fåglarnas Gotland

96 min
Vi sänder hela programmet från gotländska Närsholmen, som är på väg att bli ett centrum för gotländsk fågelskådning och fågelturism. Reporter är Martin Emtenäs och programledare Mats Ottosson.

På lördag tar vi en grundlig titt på fågellandskapet Gotland. När det gäller fågelskådning har det, sin större storlek till trots, alltid spelat andrafiolen efter Öland. Men nu är saker på väg att hända. Med hjälp av EU-miljoner ska fåglarnas Gotland lyftas fram.

Vi sänder direkt från platsen där allt började: Närsholmen på öns sydöstra kust. Här finns en sällsynt vacker fyrplats som lokala krafter i många år har drömt om att göra till ett centrum för gotländsk fågelskådning och fågelturism, ett slags Ottenby i miniatyr. Vi träffar två av dessa lokala krafter, Karin Åström och Agneta Hörnsten, som nu får se åtminstone delar av denna dröm uppfyllas. Och så har vi placerat fältreporter Martin Emtenäs och fågelguiden Jim Sundberg på första parkett vid en av öns bästa fågellokaler, Lausviken, som ligger strax norr om Närsholmen. Bland annat hoppas vi få uppleva en av landets vackraste fåglar: skärfläckan.

Veckans kråkvinkel levereras live från Närsholmen av en av våra trognaste stämmor, och definitivt vår mest gotländska: Tina-Marie Qwiberg.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.31
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016