Benen – modets två grundpelare

55 min
I veckans Stil ska vi ta en titt på två av modets grundpelare – benen. I likhet med många andra kroppsdelar har även synen på benen skiftat i takt med tiden, och modets svängningar.

Benen har stått på, och gått med, sedan några miljoner år tillbaka, och påfallande länge var det ingen större skillnad mellan hur kvinnor och män klädde sina ben, eller inte.

Men hur mycket av spirorna som är lämpligt att visa upp – och var, och när och på vilket sätt– är därför frågor som människor och mode brottats med i några tusen år – och gör än idag. 

Benen utgör inte bara ungefär hälften av en människas längd – de skickar också ut ganska tydliga sexuella signaler genom att de leder upp mot rumpa och skrev. Områden som, historiskt sett, alltid fått blodet att rinna till, och fantasin att gå på högvarv. 

I veckans program pratar vi shorts på män med tidningen Cafés modechef Daniel Lindström och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt. Idéhistorikern Helena Ek petar hål på myten om påklädda bordsben i den viktorianska eran. Sexologen Suzanne Larsdotter från RFSU berättar hur vi åter kan tända sexuellt på anklar och vader. Vi har också pratat med designern Monika Knutsson, som har hittat ett sätt att ge liv åt den bortglömda accessoaren strumpeband.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Cole Porter - Anything Goes
  Album: The Immortal Jazz Masters
  Bolag: Underground Inside Records
 • 10.08
  ZZ Top - Legs
  Album: ZZ Top - Greatest Hits
  Bolag: Warner Bros.