Stefan, pappa till Ebba

51 min
EBBAS PAPPA, 54 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Stefan, pappa till Ebba: ”Jag gör det här programmet är för att hylla min dotter, och berätta om det liv vi levde och den brutala tomhet som hon har lämnat efter sig.”

Stefan, pappa till 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund som den 7 april 2017 blev ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, berättar i sitt Sommar om det värsta som kan hända en förälder. Han beskriver den 7 april: det sista samtalet med sin dotter Ebba innan de skiljs åt. Den sista sms-konversationen, som utspelas medan hon sitter på bussen på väg mot Drottninggatan. Oron efter att han har fått höra om lastbilen, när Ebbas mamma inte får tag på henne, en oro som under de kommande 26 timmarna ska eskalera i skräck. Samtalen till sjukhusen som framhärdar att de avlida är vuxna. Poliserna som kommer till Stefan senare på kvällen i sällskap med en präst – de har hittat Ebbas ryggsäck. De ska göra ett DNA-test. Klockan fem dagen därpå kommer det slutgiltiga beskedet om att hans dotter är död.

Stefan berättar om den ofattbara ensamheten som följde och hans desperata behov att prata om Ebba hela tiden, allt de upplevt tillsammans. Han beskriver minnesstunden, begravningen, pressuppbådet, rättegången mot Akilov och alla tankar som börjar med "tänk om…" men främst är programmet en kärleksfull hyllning till Ebba. Hennes person, hennes personlighet, egenskaper och tillgångar.

Han pratar om sin syn på statens reaktion efter attentatet och hur stödet till offer och anhöriga sett ut. Han är kritisk till samhällsdebatten efter terrordådet, som han tycker har varit för lite inriktad på vad som borde ha gjorts för att förebygga en attack.

En stiftelse har upprättats i Ebbas namn som lyfter fram personer som gör gott för andra, tex som motverkar mobbning eller psykisk ohälsa. Stiftelsen är hans livlina, som får dagarna att fortsätta gå. Om att gå vidare säger Stefan ”Kan jag bara komma tillbaka till 50 % av vad jag var innan dådet så är det helt okey.”

Om Stefan

Pappa till 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund som den 7 april 2017 blev ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, på väg hem från skolan.

Ebbas pappa grundade Stiftelsen Svenska Hjärtan som delar ut stipendiet Ebbas Hjärta till personer ”som genom sin gärning i skola, idrott, föreningsliv eller liknande visar extraordinärt prov på att sprida kärlek, gemenskap och glädje”. De första stipendierna delades ut i april i år.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.13
  Darin - Tänk Dig
  Kompositör: Peter Kvint, Darin Zanyar
  Bolag: Sony
 • 13.22
  International Staff Band Of The Salvation Army - Somewhere Over The Rainbow
  International Staff Band Of The Salvation Army
  Together
  Etikett: Universal Music New Zealand Limited
 • 13.28
  Julianne Hough - Don't Stop Believin'
  Album: Rock of Ages
  Bolag: WaterTower Music
 • 13.34
  Laleh - En stund på jorden
  Album: Colors
  Bolag: WM Sweden
 • 13.40
  Adam Lambert - Whataya Want from Me
  Album: For Your Entertainment
  Bolag: RCA Records Label
 • 13.48
  Zara Larsson - Only You
  Album: So Good
  Bolag: Epic/Record Company TEN
 • 13.54
  Rihanna - Only Girl (In The World)
  Album: Only Girl (In The World)
  Bolag: Universal Music
 • 14.00
  Nano - Hold On
  Album: Hold On
  Bolag: WM Sweden
 • 14.06
  Robin Bengtsson - I Can't Go On (Eurovision 2017 - Sweden)
  Album: Eurovision Song Contest 2017 Kyiv
  Bolag: Magic Records
 • 14.19
  Ellie Goulding - Love Me Like You Do - From "Fifty Shades Of Grey"
  Album: L.O.V.E.
  Bolag: (C) 2016 Universal Music (Thailand) Ltd
 • 14.26
  Simple Minds - Don't You (Forget About Me)
  Album: Playlist: Driving
  Bolag: Parlophone UK