Bonde söker frö...

30 min
Vi besöker en grönsaksodlare för att se vad som händer i odlingslanden. Och får veta hur utbudet i vanliga livsmedelsbutiker blir bättre när gårdsbutiker blir vanligare. Och så berättar vi om odling av maskrosor.

- Det finns hur mycket som helst att odla. Jag skulle kunna odla nya sorter resten av livet.

Mikael Jidenholm älskar frökataloger. Han fick sitt första växthus när han var sex år gammal och öppnade gårdbutik när han var tio. Han odlar grönsaker i Ugglarp söder om Falkenberg i Halland. Det mesta säljs till restauranger, men mycket säljs också i gårdsbutiken.

- Det har hänt nåt de senaste åren. Folk är mer nyfikna och vill ha speciella grejer. De vill att det ska smaka, de vill att det ska vara nåt annat än det som finns i den vanliga butiken.

- Många undrar varför de har ett så stort utbud i Frankrike och Italien. De luktar på gurkan eller melonen. De har kunskap och ställer krav på grejerna. När vi upptäcker att det är skillnad på tomat och tomat börjar vi ställa krav på handlarna. När vi hittat nåt som är godare så vill vi inte köpa nåt annat.

- Folk smakar på sparrisen nu. Skördat samma dag. Och förvånas att den smakar så mycket. Den sparris som ligger i butiken kanske skördades för flera veckor sen i Spanien. Det är klart att det är skillnad.

Mikael tror att det ökade intresset att handla direkt av bonden, i gårdsbutiker eller på andra sätt, kommer att öka våra kunskaper och kommer att få oss att ställa högre krav.

- På så sätt kommer gårdsbutikerna göra att vi får ett bättre utbud i de vanliga butikerna också.

Och så berättar vi om maskrosen som utvandrarna tog med sig till Amerika för att odla. Som var människoföda i det gamla Egypten, Grekland och Romarriket. Och som fortfarande odlas i Frankrike och USA. Maskrosen som är så användbar och dessutom väldigt nyttig.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Chris Thile - Ookpik Waltz
  Album: Sleep With One Eye Open
  Bolag: Nonesuch
 • 10.21
  Carl Anton/Jan Johanssons Orkester - Om Maskros Och Tjärdoft
  Album: Carl Anton Bästa
  Bolag: EMI Sweden
 • 10.30
  Pharis & Jason Romero - Lost Lula
  Album: Long Gone Out West Blues
  Bolag: Lula Records
 • 10.33
  Chris Thile - Ookpik Waltz
  Album: Sleep With One Eye Open
  Bolag: Nonesuch