Djuna Barnes – fascinerande, frän och förbaskat välklädd

54 min
I veckans program uppmärksammar vi en kvinna vars stil och sätt att skriva på har gjort henne legendarisk – den amerikanska författaren Djuna Barnes.

Klädd i en svart moderiktig cape och elegant hatt svepte Djuna Barnes fram i tidens bohemkretsar, i både New York och Paris. Där blev hon känd för sin självsäkra stil, och starka personlighet som kanske kan beskrivas som en dynamisk växelverkan mellan drastisk humor och djup misantropi. 

Djuna Barnes mest kända roman "Nattens skogar" från 1936 har kallats för "en av 1900-talets bästa böcker" och "ett av de mest egenartat fulländade verk som den moderna litteraturen frambragt". Men innan Djuna Barnes blev "världens mest berömda okända författare", som hon själv beskrev sig i slutet av sitt liv, var hon reporter och journalist. Och det var hon en hejare på. 

Hennes texter om populärkulturen på 1910-talet – cirkus, vaudeville, boxning och biografer – är fyllda med detaljer, dofter, ljud och citat som ger dem en nerv som får dem att spritta än idag. De flesta av hennes artiklar är påfallande levande, och mycket personligt hållna.

I veckans program träffar vi bibliotekarien och litteraturvetaren Ingrid Svensson som är aktuell med boken "Ett magiskt rum", som handlar om Paris litterära salonger på 1920-talet. Vi pratar också om den nya yrkestiteln "mood-manager" med Christina Hammer från kompetensföretaget Hammer och Hanborg. Även Mats Alvesson, professor i företagsekonomi, säger sitt om det han kallar för "titelinflationen". Och så pratar vi med Jessika Gedin, progamledare för SVT:s litteraturprogram Babel, som ofta vänder sig till böckernas värld när hon väljer kläder.

Veckans gäst är Jonas Thente, litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

Musik som spelats i avsnittet