”Sexövergreppen i den katolska kyrkan”

45 min
Under flera decennier har den katolska kyrkan drabbats av sexuella övergreppsskandaler. Kyrkan har hittills tystat ner skandalerna och offren har misstrotts.

Men kritiken har blivit så stark att kyrkan inte längre kan skydda präster som utfört övergrepp. Allt fler ställs in för rätta.

En domstol i Melbourne i Australien har beslutat att inleda en rättegång mot Vatikanens ekonomichef kardinal George Pell och i Chile har 34 biskopar ställt sina platser till förfogande, efter att de fört påven Franciskus bakom ljuset och mörklagt väl kända övergrepp som pågått under lång tid i ett prästerligt nätverk.

 Påven har reagerat starkt och utryckt att det i kyrkan vuxit fram  en ”elitpsykologi som har orsakat splittringar och uteslutningar, som har bildat slutna grupperingar, nästan som hemliga ordenssällskap, där den centrala uppgiften är att hålla varandra bakom ryggen, vilket lett till en narcissiskt och auktoritär andlighet där det viktigaste är att själv känna sig utvald.”

För att lösa problemen, skriver påven, räcker det inte med att byta ut personer.

-Vi måste gå längre, skriver Franciskus, vi måste söka efter rötterna och strukturerna som tillåtit den här typen av beteende.

Men hur ska förändringsarbetet gå till och är de senaste händelserna en vändpunkt, som kan leda till att  sexuella övergrepp upphör eller i alla fall avslöjas och anmäls?

Lars Palmgren, tidigare utrikeskorrespondent på Sveriges Radio, berättar om hur Chiles katolska kyrka befinner sig i ett slags chocktillstånd sedan landets samtliga 34 biskopar lämnat in sin avskedsansökan.

Firas Jonblat ger oss en tillbakablick på hur skandalerna blossat upp under åren i den världsvida katolska kyrkan och lett fram till att kyrkan nu upplever en av sina djupaste kriser. 

Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson har träffat prästen Mauro Leonardi som har startat en namninsamling för att han anser att ordet pedofili bör skrivas in i den katolska kyrkans katekes. Han anser att kyrkan bör använda samma ord och begrepp som resten av samhället för att enklare kunna bemöta och bekämpa problemen. 

Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, och sedan ett år tillbaka också kardinal i Vatikanen, kommenterar och reflekterar kring turerna runt de senaste skandalerna och hur den katolska kyrkan bör agera.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.05
  Diddy - I'll Be Missing You (feat. Faith Evans & 112)
  Album: 100 R&B Classics: Original Anthems
  Bolag: Rhino Atlantic
 • 14.11
  Pope Francesco I/Cappella Musicale Pontificia Sistina/Monsignor Massimo Palombella - Habemus Papam
 • 14.47
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music