Den amerikanska drömmen 2012 - om frihet, fattigdom och fiktiv fakta

44 min
Kulturradion: Den amerikanska drömmen 2012. På den amerikanska landsbygden, där på den amerikanska landsbygden bland vita ofta fattiga och bidragsberoende har det republikanska partiets sina mest lojala väljare. Petra Socolovsky har varit i Ozarks Missouri och mött bland andra medverkande filmen Winter`s bone. I Ozarks - en kärv bygd som blivit snuvad på den amerikanska drömmen - är tradition och Gud är viktigare än vad politikerna i Washington säger. Följ också med till Arcosanti i Arizona utanför Phoenix, ett urbant experiment i öknen. Och hör om hur amerikansk stadsplanering påverkar röstdeltagande, om anklagelserna om republikanernas anti-intellektualism och fiktiv fakta. Programledare Cecilia Blomberg

Kulturredaktionen har varit i Ozarks i Missouri. Där på den amerikanska landsbygden bland vita ofta fattiga och bidragsberoende har det republikanska partiets presidentkandidat Mitt Romney sina mest lojala väljare. Hör röster från filmen Winter’s bone, lokala kulturpersonligheter och politiker i Petra Socolovskys reportage. De beskriver en verklighet där tradition och Gud är viktigare än vad politikerna i Washington säger, en kärv bygd som blivit snuvad på den amerikanska drömmen.

Och följ med till Arcosanti i Arizona utanför Phoenix, ett urbant experiment där man skulle vilja rösta grönare men ändå väljer att stödja Obama. ”Vi lever i en tvåparti-stat”, säger Nadia Begin.

Vad är det som gör att amerikaner går och röstar? Hör arkitekturprofessor Jeff Stein om hur amerikansk stadsplanering påverkar röstdeltagandet.

Och så kollar vi fakta kring anklagelserna om republikanska lögner och anti-intellektualism.


Programledare: Cecilia Blomberg

Producent: Marie Liljedahl