Eldsjälar håller kulturen vid liv i småkommuner

54 min
I dagens P1 Kultur tar Helene Alm med oss till Norrbotten och Överkalix för att undersöka varför det ska krävas ideella kulturföreningar för att kommunen ska ha ett kulturliv.

Vi fördjupar oss också i Kulturnytts granskning av Polarprisets status och ekonomi i ett samtal med vår reporter Morris Wikström. Han berättar om hur arbetet med granskningen har sett ut.

Överkalix är en av Sveriges minsta kommuner med drygt 3000 invånare. Det är en kommun som har landets äldsta befolkning och samtidigt en kommun som hamnat i botten när det kommer till hur många kronor som satsas på kultur per invånare – att det alls finns ett utbud vid sidan om biblioteket, hänger mycket på ideella krafter och föreningar. Men hur länge orkar de hålla på? Reporter Helene Alm reste dit för att försöka få svar.

Och i dagens OBS-essä ställer vi oss frågan, vad är en moor? Författaren och översättaren Erik Andersson åker till England och tar på sig gummistövlarna för att lösa mysteriet. Någonstans mellan himlen och torven finner han sitt svar.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari