Dietrich Fischer-Dieskau 1925 – 2012

Här finns inget ljud
Den tyske barytonen Dietrich Fischer-Dieskau var en av efterkrigstidens mest tongivande gestalter inom den klassiska musiken och en av de främsta Lieder-sångarna någonsin. (Detta program har tidigare sänts i P2 den 24 juni 2012)

Fischer-Dieskau föddes i Berlin den 28/5 1925 och avled i Bayern den 18 maj vid 86 års ålder. Sedan 1977 var han gift med den tysk- ungerska sopranen Julia Varady. Det var ett sångar-äktenskap som även bjöd publiken på många lyckliga stunder från operascenen.

Detta P2 Klassiskt arkiv erbjuder flera inblickar i Dietrich Fischer-Dieskaus långa karriär, som när det gäller aktiva sångar-år spänner från slutet av 40-talet till början av 90-talet. Även om han slutade sjunga fortsatte han att arbeta som dirigent.

Få artister kan mäta sig med Fischer-Dieskaus  mångsidighet. Hans Lieder-repertoar omfattade alla de vanliga storheterna men också en mängd sånger utanför den tysk-österrikiska repertoaren, han sjöng också sånger av Debussy, Ravel och t o m Charles Ives! Under sina glansår hade Fischer-Dieskau fenomenal kontroll över sin vackra baryton-stämma, märkbart i den mest skilda repertoar.

Han var också viktig i den samtida musiken; tonsättare som K.A. Hartmann, Henze, Martin, Lutoslawski och Benjamin Britten skrev direkt för honom.

Den utpräglade Lieder-sångaren Fischer-Dieskau erövrade även opera-scenens Wagner och Richard Strauss. Han var dock aldrig en självskriven Verdi-sångare men det hindrade honom inte från bli en övertygande Jago i Otello eller en uttrycksfull Macbeth i operan med samma namn.

P2 Klassiskt arkiv bjuder på flera höjdpunkter ur hans omfattande discografi från Lieder av Loewe, Schubert, Wolf och Mahler till opera av Verdi och Richard Strauss.

Dessutom får vi höra Dietrich Fischer-Dieskau i en sång av Emil Sjögren lovar programledaren Johan Korssell.

Schuberts sångcykel Winterreise hade exceptionell betydelse för Dietrich Fischer-Dieskau, han sjöng hela cykeln första gången som amerikansk krigsfånge i slutet av andra världskriget. Verket var något av en talisman för Fischer-Dieskau: han spelade in den åtta gånger tillsammans med pianister som bl. a. Gerald Moore, Jörg Demus och Alfred Brendel.

Vandringen genom Dietrich Fischer-Dieskaus karriär avslutas med den sista satsen (Avskedet) ur Mahlers Das Lied von der Erde. Fischer-Dieskau gjorde två kompletta, kommersiellt utgivna inspelningar av Das Lied under Paul Kletzki respektive Leonard Bernstein. På söndag hör vi honom ur en live-inspelning från Musikverein under Wiener Festwochen 1964 tillsammans med Wiens symfoniker och dirigenten Josef Krips.