Krisen i Akademien – säsong 1: När De Aderton blev De Tio

47 min
”Den största kulturnyheten under mina 31 år i branschen!” utbrast kulturredaktionens Gunnar Bolin om beskedet att Svenska Akademien inte delar ut något Nobelpris i litteratur 2018. Men hur kunde det bli så?

Det har nu snart gått ett halvår sedan hela krisen startade. Men vad var det egentligen som hände? Hur kunde det bli så att knappt mer än halva Akademien sitter kvar efter detta halvår - och att alltihop kulminerade i ett inställt Nobelpris?

Vår reporter Rigmor Ohlsson gick till radioarkivet och lyssnade igenom många sändningstimmar för att försöka greppa skeendet. 

Sedan klippte hon ut valda delar och satte sig och lyssnade på dem i studion tillsammans med P1 Kulturs Mattias Berg, som följt och kommenterat hela förloppet.

Vad som följer är en sorts resumé av allt som hänt, hittills. Du får också för första gången höra grunden till att Kulturnytt, via en hemlig källa inom Akademien, kunde avslöja att man allvarligt övervägde att inte dela ut något Nobelpris i år. En nyhet som kablades ut över världen redan en dryg vecka innan saken blev ett faktum.

Här är berättelsen om när De aderton blev De Tio.