The Women's Phiharmonic - Kvinnornas Filharmoni. Möt flöjtisten Carol Adee i San Francisco.

59 min
Proffsorkestern Kvinnornas Filharmoni grundades i San Francisco 1981 och existerade till 2004. Kvinnliga musiker och dirigenter spelade huvudsakligen kvinnliga tonsättares verk.

The Women's Phiharmonic hette från början The Bay Area Women's Philharmonic då den grundades i San Francicso. En fulltalig orkester med 65 musiker. En liknande symfoniorkester hade aldrig funnits tidigare. Jag besökte orkestern och intervjuade första flöjtisten Carol Adee i San Francisco 1994, under orkesterns fjortonde säsong.

Signifikativt för orkestern är intelligenta framföranden av verk som tidigare negligerats. Orkestern hade, när den här intervjun gjordes, presenterat verk av 120 kvinnliga kompositörer, av dessa har 105 varit premiärer och 32 verk var beställda av orkestern.

Ofta har orkestern ett standardverk på sin repertoar. Dels för att sätta in verken i en tidsdräkt men också för att göra det aningen lättare för musikerna som annars ständigt får arbeta med helt okända verk.

Women's Philharmonic hade ett starkt genomslag i det amerikanska etablissemanget och kallades "en virtuos orkester med en rå kraft som drar undan alla stereotypa bilder av kvinnliga musiker och kompositörer."

1993 vann Women's Philharmonic två prestigefyllda priser: The American Symphony Orchestra League gav dem ett pris som den orkester som har stått för det starkaste engagemanget i ny amerikansk musik. Dessutom vann orkesterns CD The Women's Philharmonic: Mendelssohn, Schuman, utgiven av KOCH International Classic, The Indie Award för årets bästa klassiska inspelning.

Sammanlagt gav orkestern ut fem CD-skivor, den sista med musik av tonsättaren Florence Price, den första afroamerikanska kvinna som skrev en symfoni. The Music of Florence Price 2001, Koch International Classics 7518, blev återutgiven 2008.

Orkesterns verksamhet stöttades av statliga, lokala och privata fonder.

-Visst älskar jag att spela Beethovens symfonier, säger flöjtisten Carol Adee. Men i Women's Philharmonic känns det som om jag tar del i historien. Att jag spelar här har en större mening. Jag gör det inte enbart för mitt eget nöje eller för publikens skull. Den här orkestern ger något som ingen någonsin har gett tidigare. Jag känner historiens vingslag.

 

 

LÅTLISTA:

CONCERTINO FOR HARP AND ORCHESTRA, Allegretto

Germaine Tailleferre

Women´s Philharmonic, Gillian Benet, harpa. Joanne Faletta, dirigent

KOCH International Classics 3-7169-2 H1

 

OUVERTURE

Fanny Mendelssohn

Women´s Philharmonic

Joanne Faletta, dirigent

KOCH International Classics 3-7169-2 H1

 

PIANO CONCERTO, Allegro maestoso

Clara Schumann

Women´s Philharmonic, Angela Cheng, piano

Joanne Faletta, dirigent

KOCH International Classics 3-7169-2 H1

 

D´ UN MATIN DE PRINTEMPS

Lili Boulanger

Women´s Philharmonic 

Joanne Faletta, dirigent

KOCH International Classics 3-7169-2 H1