Krönikan, Claes Aronsson: En tråkigare onsdagslunch i London

3:09 min
Onsdag 23 maj

London, det är onsdag

Det fanns en tid då jag brukade vakna på onsdagsmorgonen och längta till lunch. Det gör jag inte längre. Det var en tid då de de brittiska partiledarna hade humor och bjöd på skratt. Det gör de inte längre. Onsdagar är dagen då premiärministern frågas ut i parlamentet av oppositionsledaren vid lunchtid. I dag är det bara två gråa, arga, pressade partiledare som kastar statistik på varandra. Allt oftare handlar det om Brexit.

Det är tur att talmannen John Bercow finns. Hans uppläxningar av alla som är för högljudda under utfrågningarna kan ibland vara det enda spännande som händer. Bercow är känd för flera saker. Hans urinblåsa väcker respekt i hela Storbitannien. En gång satt han i nio timmar utan att gå på toaletten. Likt en rektor som tar sitt jobb på fullaste allvar kan han dessutom namnen på alla nästan 650 ledamöterna i parlamentet.

Ingen undgår Bercows välformulerade uppsträckningar som ofta får alla att skratta utan just den som är i fokus, men han kan också få hela parlamentet att stelna till som tidigare i år när han tyckte att utrikesministern Boris Johnson bemött en kvinnlig utrikesminister sexistiskt.

Just nu är det faktiskt Bercow själv det stormar kring. Hade det varit någon annan som hamnat i samma blåsväder hade personen för länge sedan blåst bort, men Bercow är lika motståndskraftig som sin urinblåsa.

Den senaste i raden av anklagelser mot honom kom för en vecka sedan då han enligt vittnen mumlat att ministern Andrea Leadsom var en korkad kvinna. Det skedde i samband med att Bercow tyckte att hon stal tid från oppositionen som ville debattera Grenfell Tower-katastrofen. Premiärminister Theresa May kallade Bercows kommentar för oacceptabel.

Talmannen pressades då att avgå efter nio år på den posten, men valde i måndags i stället att gå på offensiven med ett två minuter långt tal av högsta Oxfordklass. Det framstår som om Bercow ber om ursäkt men i själva verket står han på sig och håller fast vid att ordet korkat var ett korrekt ordval för att sammanfatta dagen.

– Det adjektivet summerade hur jag kände inför hur den dagens verksamhet hade skötts, sade Bercow.

John Bercow är en mästare i konsten att få en verbal käftsmäll att framstå som en smekning på kinden. Tyvärr har han inte alltid ansträngt sig lika mycket bakom kulisserna för att förklä sin ilska. Flera tidigare anställda i hans stab har berättat för BBC om hans fruktansvärda temperament och hur de känt sig mobbade av honom. Kanske blir det till slut för mycket även för den karismatiske talmannen som snart kan vara historia.

Oavsett om han gjort sig förtjänt av det eller inte kommer onsdagslunchen bli ännu lite tråkigare om Bercow tvingas bort.