Bära fru och spela luftgitarr: de udda nyheternas land

3:06 min
Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Helsingfors, torsdag

Det känns ibland som om Finland främst utomlands är de udda nyheternas land. Så är det naturligtvis inte på riktigt. Här domineras nyheterna dagligen av samma slags ämnen som på annat håll. Det skulle säkert gå att byta ut ”Finland” mot ”Sverige” i 50 % av nyheterna i dag och det skulle ändå nästan bli rätt. Observera att min uppskattning av 50 % inte grundar sig på någon vetenskaplig fakta alls, bara på min magkänsla.

När jag följer med flödet av internationella nyheter och ser vad som lyfts upp om Finland, undrar jag ibland vilken bild omvärlden har av finländare. Populära ämnen som år efter år lyfts fram är alla dessa tävlingar som får stor genomslagskraft med bilder av finländare som deltar i en fotbollsturnering i ett kärr, män som bär sina fruar så snabbt de kan, ivriga entusiaster som spelar luftgitarr eller tävlar i att bada bastu. Inte på samma gång, alltså.

För ett par månader sen väckte en undersökning stora rubriker, det handlade om att finländarna är världens lyckligaste folk. Det lät udda också i många finländares öron: kan det verkligen stämma att folket i ett land som är så mörkt och kallt stora under delar av året, är lyckligast i världen? 

På tal om mörker så väckte nyheten om att Finland på EU-nivå vill avskaffa att justera klockan varje höst och vår, stor uppmärksamhet utomlands. Nyheten hade fullständigt undgått mig eftersom jag hade fullt upp med presidentvalet i Finland. Men så började nyfikna kollegor i Sverige höra av sig. Jag blev först förvånad: fylls inte ert Facebook-flöde av samma diskussioner och upprörda känslor då klockorna ska ställas om? Jag hade tagit för givet att så är fallet över allt. Men nej.

Det intressanta är då jag som finländare får reda på något udda om mitt hemland via internationell media. Så gick det i fallet med käpphästar. Det är en enormt populär hobby i Finland och man kan tala om en spirande käpphästkultur. Det handlar om att sy en häst, fundera på hurdan personlighet och stamtavla hästen ska ha, namnge den, pyssla tillbehör, bygga hinder, träna hårt, blogga, ta foton och framför allt: få respekt för en hobby som man älskar. 

Fenomenet i sig kan låta så udda att det var självklart att medier utomlands skulle nappa på det, då Selma Vilhunens dokumentär ”Hobbyhorse Revolution” kom ut ifjol. Då dök det upp på min radar. Jag frågade mig själv varför det krävs att något skall ses som så udda att det skulle bli en internationell nyhet, före jag upptäckte det.

Men så kan också nyheter i Sverige få en udda tvist i Finland. I kölvattnet av alla nyheter om Svenska Akademien, uppstod ett sidospår i debatten i Finland. Många förundrade sig över att det i Sverige tydligen är okej att bara tala om att ”lämna”, det vill säga att inte skriva ut eller nämna vad eller vem man lämnar. Utropstecknen över detta enligt många udda språkbruk var många i debatten.

Jag lämnar diskussionen här.