Nya religioner och alternativ andlighet

45 min
Nyandlighet, alternativandlighet, nyreligiositet, new age – kärt barn har många namn. Det finns uppdaterade versioner av 1800-talets teosofi och religioner som scientologi, Hare Krishna och satanism.

Även populärkulturen bidrar med nya inriktningar på tro och fångar upp gamla läror och blandar ihop dom till något eget, tex Yeddaismen som kommer från Star wars filmerna. Satir och ironi skapar också nya religioner tex spagettimonstret och pastafari.  

Varför födds det nya religioner i vår moderna tid?

De traditionella religionerna tappar anhängare i vår sekulära del av världen. Svenska kyrkan tappade 90 000 medlemmar 2016 och lika många förra året. Och den absolut viktigaste anledningen till att folk lämnar kyrkan är att de inte tror på Gud. Det här kan jämföras med 1970-talet, då konfirmerades 80 procent av ungdomarna mot dagens 30 procent, trots satsningar från Svenska kyrkans sida. Så vad är det som händer: Är de gamla gudarna, dogmerna, riterna, budskapen förlegade, heligheten för anspråksfull i vår tid? Men att människor vänder ryggen åt tro och Gud i traditionell förpackning innebär inte att behovet av andlighet försvunnit.

Så, hur ser det nya religiösa landskapet ut, vilka lockrop styr unga sökare på jakt efter en andlighet som bäst passar en modern livsstil? Den frågan är temat för veckans Människor och tro.

Människor och tro låter Per Faxneld religionsvetare från Södertörns högskola resonera om saken och Människor och tros reporter Julia Wiraeus funderar över teosofismen som inspirerat många nya religioner och framför allt antroposofin. Hon träffar även teosofen och "Mystikern på Karlaplan" Perti Spets.  

Firas Jonblat grubblar över Spagettimonstrets utbredning i världen.

Sveriges radios utrikeskorrespondent i Bangkok Gunilla Österlund berättar om hur thailändare genom bön försökte blidka den kvinnliga anden i grottan där pojklaget i fotboll gick vilse.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.16
  Maria Lettberg - No. 2. Nocturne in D-Flat Major
  Maria Lettberg
  Scriabin: The Solo Piano Works
  Etikett: Capriccio
 • 15.33
  Mayhem - Freezing Moon
  Album: De Mysteriis Dom Sathanas
  Bolag: Voices Of Wonder