Min nya vän roboten: En AI på köksbänken (R)

19 min
Snart ska vi tala med våra apparater i stället för att knappa på dem. De röststyrda assistenterna är på väg in i våra hem. Ska de bli våra nya smarta vänner, eller är de dummare än vi tror?

Vetandets värld inleder idag en serie i samarbete med filosofiska rummet: Min nya vän roboten.

De röststyrda assistenterna blir allt bättre på att förstå vad vi säger och vad vi vill, men de är ännu långt ifrån intelligenta. Än så länge pratar de inte heller svenska, men när de lärt sig det så blir de årets julklapp, tror Claus Popp Larsen som forskar om smarta hem. Och vad som händer sen när andra programföretag börjar skapa nya tillämpningar för assistenterna det kan vi bara ana, säger han.

Google och Amazon har redan system på den svenska marknaden och snart kommer Apple också. En dag kanske vi kan prata med våra smarta högtalare som med en familjemedlem, men det dröjer, tror It-forskaren Robert Feldt på Chalmers och språkforskaren Jens Edlund från KTH. I programmet medverkar familjen Sylvén från Uppsala som använder smarta högtalare i vardagen och Tomas Granryd från SR berättar om hur man kan använda den smarta högtalaren som radioapparat.

Programmet är en repris från den 30 april 2018.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical