Naturens smaker #6: Fjällkvanne

7:15 min
Fjällkvanne är drottningen i den samiska matkulturen. Vi bekantar oss med den vid en fjällbäck i ängsbjörkskogen - bland annat i en marmelad på rabarber och kvanne, och frön som smakar choklad.

I samisk matkultur sticker tre örter ut, förutom alla bär. Det är den syrliga fjällängssyran, salladssläktingen fjälltorta och den stora och köttiga fjällkvannen.

Reporter Thomas Öberg träffar Eva Gunnare vid en fjällbäck i ängsbjörkskogen. Hon är passionerad matkreatör med kärlek till de vilda växterna. Och visst är kvannen drottningen bland dessa tre. I samiskt språkbruk kallas kvanneroten Urtas, de sterila bladen kallas Fadno, och den höga blomstängeln, som kan dröja upp till sju år innan den kommer upp, heter Båsskå.

I podden Naturens smaker följer vi matkreatören Eva Gunnare och reporter Thomas Öberg när de smakar sig fram bland de vilda växterna.