Jag bodde i ett garage

30 min
Han är tolv år nu. I sju och ett halvt år har han och hans mamma varit hemlösa. De har bott i garage, i källare och tillfälligt som inneboende. Under denna tid har de aldrig haft en egen nyckel. Pojken drömmer om att bli hockeyproffs så han kan köpa ett hem till sig och sin mamma. Nu har han gjort en egen radiodagbok. - Jag skulle vilja fråga kungen varför det finns hemlösa barn i Sverige, säger han.

För fyra år sedan letade en asylsökande 8-årig pojke mat i containrar utanför mataffärer runt om i Stockholm. Han gick i lågstadiet och på fritiden spelade han hockey. Nu har det gått fyra år, pojken har hunnit fylla tolv år och han och hans mamma har fått uppehållstillstånd i Sverige, men annars har nästan ingenting förändrats, sedan dess. De flyttar ständigt runt. Nyligen bodde de tillfälligt på ett patienthotell. Nu bor de inneboende hos en bekant, i väntan på att få hjälp med en permanent bostad.

Pojken säger att han har en framtidsplan.

- Jag vill bäst i hockey och köpa ett hem till mig och min mamma.

Enligt FN’s barnkonvention har alla barn rätt till en skälig levnadssstandard, eller som det står i artikel 27: ”den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga och sociala utveckling”. Tidigare i år kom Rädda Barnens omdiskuterade rapport om barns ekonomiska utsatthet i Sverige. Den visade att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll, ökar år från år. Programmet Barnen har träffat några av de barn som gömmer sig i statistiken. Hur lever de egentligen?

I dagens avsnitt: ”Jag bodde i ett garage” hör vi den hockeyspelande pojken och hans mamma berätta om hur deras liv ser ut idag.

Serien Barnen bakom siffrorna görs av Randi Mossige-Norheim och Rosa Fernandez.


Vad tänker du om pojkens situation? Kommentera eller maila gärna.